У Нацкомісії прокоментували рішення про перейменування Запоріжжя

У Нацкомісії прокоментували рішення про перейменування Запоріжжя

Укрінформ
У Національній комісії зі стандартів державної мови наголошують на рекомендаційному характері пропозиції щодо перейменування Запоріжжя.

Про це повідомив голова голова Нацкомісії Володимир Мозгунов під час пресконференції в Укрінформі.

"Рішення комісії - це висловлені рекомендації, рішення комісії - це не перейменування населених пунктів, у нас немає на це повноважень. У будь-якому разі це має вирішувати громада, органи місцевого самоврядування", - сказав він.

Мозгунов зауважив, що рішення комісії мають рекомендаційний характер, щоб звернути увагу органів місцевого самоврядування на проблеми.

У свою чергу, член Нацкомісії зі стандартів державної мови Ольга Новікова заявила, що на сьогодні в наукових колах є різні тлумачення таких назв, як "Запоріжжя" та "Запорожжя".

"Позиція комісії полягає в тому, що і ту, і ту назву ми вважаємо правильною, вони відповідають нормам української літературної мови", - пояснила вона.

Окрім того, за її словами, до нацкомісії надійшли звернення від жителів Запоріжжя з проханням розглянути перейменування міста, після чого комісія звернулась із цим питанням до робочої групи, що опікувалася питаннями перейменування.

Читайте також: Що не так з місією мовної Kомісії й при чім тут стандарти дeржмови

Новікова також повідомила, що через те, що серед членів робочої групи були дискусії щодо перейменування міста, тому було вирішено винести це питання на розсуд громадян і жителів міста.

«І тільки вони можуть вирішувати, як називатиметься їхнє місто. Ми пропонуємо їм провести додаткові консультації з науковими інститутами й після цього вирішити, якою буде назва», - додала вона.

Як повідомлялося, Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила рекомендації щодо зміни понад 1,4 тисяч назв сіл, селищ і міст України. До переліку потрапило й місто Запоріжжя.

Фото: Голос України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-