Убивство підлітків у Бердянську: правозахисники вважають відповідальною окупаційну владу

Убивство підлітків у Бердянську: правозахисники вважають відповідальною окупаційну владу

Укрінформ
Організації «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ) досі невідомі всі обставини вбивства двох підлітків у Бердянську, але за її інформацією вони були вбиті пострілами снайперів.

Про це уФейсбуці повідомила МІПЛ, передає Укрінформ.

“Уже кілька днів ми аналізуємо ситуацію і думаємо над тим, що ми, як правозахисна організація, держава Україна та міжнародна спільнота могли зробити, аби запобігти цій трагедії. Поки що у нас немає відповіді на це питання. Більше того, нам досі невідомі всі обставини, що призвели до загибелі хлопців”, - йдеться в повідомленні.

В організації не виключають, що окупаційне слідство могло залякувати хлопців, аби спровокувати їх втечу і збройне затримання. Наразі МІПЛ вважає, що хлопців могли вбити навмисно.

“Окупаційні органи могли докласти зусиль для збереження життя підлітків, але цього не відбулося. Для прикладу, під час “слідчих дій” Слідчий комітет у справі Оганнісяна і Ханганова залучав десятки силовиків. Натомість, за нашою інформацією, Тігран і Микита вбиті пострілами снайперів”, - повідомили в організації.

Зазначається, що окупаційна влада Бердянська стверджує, що їх вбивство нібито сталося внаслідок нападу на “поліцейських”, який здійснили Тігран та Микита. Інформація з відкритих джерел та власні джерела МІПЛ підтверджують, що перестрілка в Бердянську ввечері 24 червня справді була. Проте наразі жодних підтверджень про постраждалих серед цивільних, на чому наголошують окупанти, МІПЛ не знайшла. Цей інцидент потребує додаткового розслідування і з’ясування всіх обставин.

Разом із тим, в організації наголошують на важливості контексту та подій, що передували вбивству підлітків.

Із вересня 2022 року Тігран та Микита, а також їхні сім’ї переслідувалися російською окупаційною владою. Тіграна викрадали з дому, впродовж п’яти днів катували та знущалися над ним. Його відпустили лише після розголосу про зникнення дитини, до якого вдалися батьки. Також сім’я намагалася вивезти Тіграна з окупації, проте окупанти заарештували хлопця та батьків і повернули їх в окупований Бердянськ.

За інформацією МІЛП, упродовж пів року діти перебували під жорстким пресингом окупантів. Їх допитували, змушували брати участь у “слідчих експериментах”, вони зобов’язані були щодня відмічатися в окупаційній поліції.

В останні кілька тижнів тиск посилився. Слідчі оголосили обвинувачення підліткам у підготовці диверсії та запланували передачу справи до суду. За кілька днів до вбивства додому до Тіграна приїхав слідчий із озброєним конвоєм, проте Тігран разом із Микитою втекли з дому і переховувалися. У цей час Тігран телефонував мамі, яка перебуває в Німеччині з молодшими дітьми, просив допомогти. Хлопці потребували допомоги, але не змогли її знайти в окупованому місті.

Вранці у день трагедії Микита і Тігран повернулися додому. Відразу до них приїхав слідчий. Надвечір хлопці вдвох вийшли на прогулянку містом.

Читайте також: На окупованій території України росіяни масово затримують неповнолітніх - правозахисники

За пів години до того, як з’явилися повідомлення про перестрілку, мама розмовляла з Тіграном телефоном. За її словами, він був спокійний і сказав, що о 21:00 планує бути вдома. Загалом із розмови було зрозуміло, що він очікує на зустріч із ріднею, мав плани на майбутнє і, очевидно, за власною ініціативою не вчинив би ризиковані для життя дії.

“Як розгорталися подальші події, нам достеменно невідомо. Проте ми можемо впевнено припустити, що Тігран та Микита були доведені до відчаю тиском та знущанням окупаційної влади та, як їм здавалося, безвихідною ситуацією, в якій вони опинилися”, - зазначають у МІПЛ

Медійна ініціатива за права людини вважає відповідальними за вбивство окупаційну владу Бердянська, конкретно старшого слідчого другого відділу з розслідування особливо важливих справ слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації Хусаінова І. Р., а також керівництво Слідчого комітету РФ, яке, на переконання організації, сприяє злочинам своїх співробітників проти дітей, та вище військово-політичне керівництво Російської Федерації.

МІПЛ не знімає також відповідальності з міжнародних організацій, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН, до яких напередодні у своїй резолюції звертався Європейський парламент із закликом втрутитися у ситуацію навколо підлітків та сприяти їхньому виїзду на територію, контрольовану урядом України. Жодної реакції на цей заклик не відбулося.

Наразі МІПЛ очікує на посилення тиску і переслідувань близьких Тіграна та Микити з боку окупаційної влади. Тож втручання міжнародної спільноти, зокрема МКЧХ, залишається актуальним.

Читайте також: Родичів убитих у Бердянську хлопців загарбники допитують та обшукують

Як повідомлялося, в окупованому Бердянську загарбники заявили про «ліквідацію двох проукраїнських терористів». Один з них — 16-річний Тігран Оганнісян. МІПЛ зазначає, що другий убитий — Микита Ханганов.

У мережі публікують, як стверджується, останнє відео, записане Тіграном. На ньому хлопець каже: «Усе, це смерть, пацани. Прощавайте. Слава Україні». Тоді запис обривається.

Тіграна Оганнісяна окупанти викрали ще у вересні 2022 року. Його разом з іншим підлітком, Микитою Хангановим, звинуватили в тероризмі. За це їм загрожувало 20-річне ув’язнення.

Європарламент у червні цього року вимагав від російської влади припинити процес проти дітей і дозволити їм виїхати на контрольовану Україною територію.

Фото: Медійна ініціатива

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-