Родичів убитих у Бердянську хлопців загарбники допитують та обшукують

Родичів убитих у Бердянську хлопців загарбники допитують та обшукують

Укрінформ
Організація «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ) проведе власне детальне розслідування обставин вбивства двох підлітків, Тіграна Оганнісяна і Микити Ханганова, яке вчинили загарбники у Бердянську.

Про це у Фейсбуці повідомила координаторка МІПЛ Ольга Решетилова.

За її словами, «є кілька фактів, про які треба знати й вже зараз чітко зафіксувати, щоб вбивці хлопців не уникли покарання». Зокрема кілька днів тому за хлопцями приїжджав окупаційний слідчий з озброєним конвоєм, але підліткам вдалося втекти.

За пів години до дзвінка окупаційного слідчого батькам про те, що хлопці вбиті, мама Тіграна розмовляла з ним.

«Тігран був спокійний, казав, що гуляють з Микитою і думають, як святкувати день народження Микити. Микиті сьогодні мало виповнитись 17 років», — написала координаторка.

Читайте також: Загарбники посилили фільтрацію і не випускають людей з окупованої частини Запорізької області

Вона додала, що наразі у МІПЛ бачать багато розбіжностей у фактах, часі, одязі. Батьки ще не бачили тіл хлопців. Натомість рідних з учорашнього вечора мучать допитами й обшуками.

«Це дає підстави ставити під сумнів основну версію слєдкома про напад на "поліцейських". Принаймні батьки Тіграна і Микити вважають, що вся ця перестрілка, передсмертне відео — це постановка для того, щоб убити хлопців», — заявила Решетилова.

За її словами, українські слідчі органи порушили кримінальне провадження за фактом вбивства дітей. МІПЛ співпрацює зі слідством і надає всю наявну у них інформацію.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія має бути покарана за вбивство за проукраїнську позицію Тиграна Оганнісяна і Микити Ханганова.

«Обличчя російської сторони – це обличчя вбивці й терориста! У тимчасово окупованому Бердянську окупанти вбили двох неповнолітніх хлопців за їхню проукраїнську позицію. 25 травня двоє хлопців 2006 року народження, Тигран Оганнісян і Микита Ханганов, вступили в бій з окупантами. Як відомо, вони знищили військового РФ та колаборанта-поліцейського. Після перестрілки загарбники заявили про «ліквідацію» хлопців», - написав Лубінець у Телеграмі.

За його словами, раніше хлопці та їхні сім’ї піддавалися переслідуванню. Згодом одного з них, Тиграна Оганнісяна, викрали з дому. Його жорстоко допитували та піддавали катуванням із застосуванням електричного струму.

Водночас 24 травня цього року підлітки отримали обвинувачення від Слідчого комітету РФ у нібито підготовці диверсії на залізниці. 

Як повідомлялося, в окупованому Бердянську загарбники заявили про «ліквідацію двох проукраїнських терористів». Один з них — 16-річний Тігран Оганнісян. МІПЛ зазначає, що другий убитий — Микита Ханганов.

Читайте також: У Мелітополі окупанти влаштували випускний під дулами автоматів

У мережі публікують, як стверджується, останнє відео, записане Тіграном. На ньому хлопець каже: «Усе, це смерть, пацани. Прощавайте. Слава Україні». Тоді запис обривається.

Тіграна Оганнісяна окупанти викрали ще у вересні 2022 року. Його разом з іншим підлітком, Микитою Хангановим, звинуватили в тероризмі. За це їм загрожувало 20-річне ув’язнення.

Європарламент у червні цього року вимагав від російської влади припинити процес проти дітей і дозволити їм виїхати на контрольовану Україною територію.

Публічного розголосу справі наприкінці травня надали правозахисники з організації «Медійна ініціатива за права людини». За їхніми даними, Тіграна п'ять днів жорстоко допитували, били й катували електричним струмом. Від підлітка вимагали зізнатися у підготовці диверсії на «Мелітопольській залізниці».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-