Херсонським рятувальникам передали чотири всюдиходи «Богун-2»

Херсонським рятувальникам передали чотири всюдиходи «Богун-2»

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася презентація та тест-драйв чотирьох всюдиходів українського виробництва "Богун-2", які передали службі ДСНС на Херсонщині для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Києві відбулася презентація та тест-драйв чотирьох всюдиходів українського виробництва "Богун-2" / Фото: Володимир Тарасов. УКрінформ

"Ми - на презентації всюдиходів, закуплених завдяки збору UNITED24 "Допоможемо рятувальникам". Цей транспорт важливий, бо може проходити у будь-якій місцевості. Навіть якщо територія затоплена або глевкий ґрунт, всюдиходи допомагатимуть в евакуації людей", - сказав віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що до збору долучилися сотні тисяч людей, які за тиждень зібрали понад ₴200 млн. Частину цієї суми, за його словами, спрямували на придбання всюдиходів. Міністр підкреслив, що також у межах збору для рятувальників закупили обладнання, якого не вистачало, зокрема, човни, мотопомпи, ліхтарі, гідрокостюми, мобільні станції очищування води.

Всюдихід "Богун-2" являє собою машину з алюмінію, вагою 2400 кг з колесами в 1 м в діаметрі. Конструкція транспорту дозволяє застосовувати його за температури від -40 до +40 градусів. Максимальна швидкість всюдихода - 6 км\год. За наповненого бака він може їхати чи плисти 14 годин. Водночас в колесах встановлено чотири додаткові баки для пального, тож, якщо повністю заправити машину, її вистачить на 64 години рятувальних місій.

За словами керівника служби післяпродажного обслуговування компанії-виробника "Богун-2" Леоніда Харківського, з початку війни їхні всюдиходи використовувалися для евакуації людей в Ірпені та Бучі. Він зазначив, що нова модель укомплектована усім необхідним для оптимізації роботи ДСНС - ношами, гучномовцем, раціями. Харківський зауважив, що машина повністю української збірки, тож запчастини та сервіс доступні для ДСНС у будь-який момент.

Впевнитися в ефективності всюдиходів представники преси змогли під час тест-драйву, коли, перебуваючи в кабіні транспорту, проїхали по болотистій місцині, піску, чагарникам, природному камінню та по воді.

"Гума на колесах - це таємна розробка. Але можу сказати, що це українська гума. Якщо у колесі буде дірка наскрізна, за допомоги того, що система автоматично працює та підкачує колеса, ви можете навіть так їхати. Також можна закоркувати шматком деревини - всюдихід також їхатиме", - додав Харківський.

Після презентації чотири "Богуни-2" одразу повезли на Херсонщину.

Читайте також: Наслідки підриву Каховської ГЕС ліквідовують понад 1,4 тисячі людей - Шмигаль

Міністр цифрової трансформації також зауважив, що до ініціативи долучився великий бізнес: два з представлених всюдиходів купили за кошти збору, який організував monobank, один – від мережі WOG. Ще одну машину покрив збір фотографів Костянтина та Влади Ліберових. Вартість одного всюдихода — 6 619 599 гривень.

"Я побачив таку дивовижну річ: більш ніж 12 тисяч наших клієнтів перерахували останні гроші зі своїх рахунків. Звісно, у людей можуть бути й інші картки, але, коли я бачу цифру в 12 тисяч, то розумію, що є й такі, хто дійсно останнє віддав. У мене перехоплює дихання, і я розумію, що українці - дійсно незламний народ", - зауважив співзасновник monobank Олег Гороховський.

Читайте також: У ДСНС показали пошкоджену техніку, яку загарбники обстріляли під час евакуації з Херсона

Водночас керівний директор WOG Holding BV Андрій Пивоварський підкреслив, що разом із підтримкою рятувальників, компанія планує віддати близько ₴30 млн для всюдиходів для Національної гвардії.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС. Станом на 15 червня на Херсонщині підтопленими залишаються 44 населені пункти, 27 на правобережжі і 17 – на тимчасово окупованому росіянами лівому березі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-