На Харківщині відбудують п'ять шкіл, які постраждали від повномасштабної російської агресії

На Харківщині відбудують п'ять шкіл, які постраждали від повномасштабної російської агресії

Фото
Укрінформ
У Харківській області благодійний фонд "Сміливі відновлювати" в рамках програми «ULEAD з Європою» за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів European Commission відремонтує п'ять шкіл, які постраждали від повномасштабної агресії РФ.

Як передає Укрінформ, про це "U-LEAD з Європою" повідомляє у Фейсбуці.

"Благодійний фонд "Сміливі відновлювати" уклав меморандуми з п’ятьма громадами Харківської області про відбудову шкіл, що постраждали від повномасштабної російської агресії в 2022-2023 роках у рамках проєкту "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у благодійному фонді, підписання документа - це результат попередніх домовленостей про відновлення шкіл у Харківській області: з Русько-Лозівським ліцеєм Дергачівської громади, з Балаклійським ліцеєм №5 Балаклійської громади, з Печенізьким ліцеєм ім. Г. Семирадського Печенізької громади, Роганським академічним ліцеєм Роганської громади, з Капитолівським ліцеєм Оскільської громади.

Для кожного закладу буде підготовлений окремий проєкт, оскільки кожна зі шкіл має різні пошкодження. Серед робіт, які проводитимуться, буде заміна покриття даху, вікон та дверей, ремонт навчальних класів, актових залів, спортзалів та коридорів. За потреби буде проведений ремонт систем опалення, електропостачання, оснащення новим енергоефективним освітленням, сучасними меблями тощо. В усіх школах будуть відремонтовані туалети з встановленням бойлерів, облаштовані інклюзивні вхідні групи з пандусом.

Як розповів директор БФ "Сміливі відновлювати" Віталій Селик, використовуватиметься принцип Build Back Better - зробити краще, ніж було до того. "В першу чергу ми робимо цей проєкт для дітей. Школа має надихати школярів до навчання і творчості. Має стати місцем тяжіння. Ми намагатимемося впровадити при ремонтах інноваційні та сучасні рішення освітніх просторів. Разом з тим, відновлення шкіл на Харківщині є одним з найважливіших факторів для повернення людей на деокуповані території. Тому в наші проєкти будемо ставити на перше місце раціональність, щоб відбудувати якнайбільше", - сказав він.

До процесу відбудови будуть залучатися волонтери спільноти "Сміливі відновлювати" та громад, де розміщені школи. Це дозволить пришвидшити виконання робіт та залучити широке коло українців та іноземців до безпосереднього подолання наслідків повномасштабної російської агресії.

Крім того, ще 6 шкіл будуть відбудовані у Київській та Чернігівській областях. Меморандуми з відповідними громадами були підписані минулого тижня.

Ініціатива U-LEAD "Відбудова місцевих шкіл для стійкості" спрямована на надання конкретної підтримки 12 відібраним громадам, які постраждали від війни, у трьох регіонах України – Чернігівській, Київській та Харківській областях – шляхом фінансування їхніх індивідуальних підходів із відновлення доступу до освіти.

Проєкт надасть можливість оцінити збитки та інвестувати в ремонт шкільних будівель або, якщо останні структурно небезпечні чи зруйновані, надасть доступ до онлайн-навчання через створення цифрових навчальних центрів.

Читайте також: Громади Рівненщини і Прикарпаття розвивають співпрацю у сферах оздоровлення дітей та обміну досвідом

Проєкт "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості" є частиною Шкільної ініціативи "U-LEAD з Європою".

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-