Громада на Закарпатті за підтримки U-LEAD встановить сонячну електростанцію

Громада на Закарпатті за підтримки U-LEAD встановить сонячну електростанцію

Укрінформ
Дубівська громада Тячівського району Закарпатської області за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» працює над втілення у життя проєкту, який передбачає впровадження локальної мережі відновлювальної енергетики.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт U-LEAD, грант на цей проєкт у розмірі понад 1,5 млн гривень виграла громадська організація «Екосфера».

«Закарпатські громади активно планують підвищувати свою енергонезалежність. І це дуже важливо, що за підтримки U-LEAD ми впроваджуємо перший пілотний проєкт в області, пов’язаний з використанням сонячної електростанції та розробкою політик, з проведенням базової оцінки наявних ресурсів та плануванням подальшої діяльності у цьому напрямі. Переконаний, що наш досвід зможе бути використаний іншими громадами", – сказав керівник регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області Микола Сюсько.

Дубівська громада знаходиться у гірській місцевості. На її території проживає понад 20 тис. населення. Енергоменеджмент не налагоджено, що ускладнює бюджетне планування оплати енергоносіїв та заходів із термомодернізації будівель.

Читайте також: На Волині стартував проєкт, який допоможе посилити місцеву продовольчу безпеку - U-LEAD

«З Дубівською громадою ми працювали раніше в рамках іншого проєкту, який також стосувався енергетики. Вже тоді ми бачили їхню зацікавленість у розвитку енергоефективності. Відтак виникла ідея розробити з ними пілотний проєкт», – зазначила голова ГО «Екосфера» Катерина Станкевич-Коваль.

За її словами, у межах проєкту тут запровадять систему енергоменеджменту. У селищній раді вже є посада енергоменеджера, а працівники комунальних установ пройдуть спеціальне навчання. Також планується розробка локальної програми підвищення енергобезпеки Дубівської ТГ за участю спеціально створеної робочої групи. Документ міститиме план підвищення енергоефективності громади до 2030 року.

«Програма також передбачає спрямування зекономлених на енергоносіях коштів із загального фонду місцевого бюджету у спеціальний фонд енергонезалежності», – додала Станкевич-Коваль.

Нині на балансі громади перебуває 26 об’єктів бюджетної сфери. Усі будівлі потребують проведення заходів з енергоефективності. Громада давно працює над тим, щоб локальні комунальні об’єкти мали відновлювальні джерела електроенергії. Одним із таких джерел буде встановлена на даху селищної ради гібридна сонячна електростанція (далі – СЕС) потужністю 10 кВт.

Як розповів голова Дубівської громади Денис Каганець, вироблена електроенергія буде споживатися самою селищною радою, але спочатку за кошти місцевого бюджету проведуть реконструкцію даху приміщення. Встановлення СЕС вже проходитиме в рамках проєкту та фінансуватиметься в межах його бюджету.

«Завдяки проєкту ми зможемо забезпечити електропостачанням адміністративну будівлю, яка водночас є «пунктом незламності», та прилеглі території”, – зазначив Каганець.

Надлишок електроенергії, згенерований у вихідні дні, або теплі місяці, планують спрямовувати на освітлення дитячого майданчика у парку, який знаходиться біля селищної ради.

Читайте також: U-LEAD: введення мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження до бюджетів громад

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD з Європою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-