На Закарпатті до 20 років засудили завербованого фсб псевдопрем’єра русинів

На Закарпатті до 20 років засудили завербованого фсб псевдопрем’єра русинів

Укрінформ
До 20 років позбавлення волі засуджено самопроголошеного «прем’єр-міністра» псевдоутворення «Республіка Підкарпатська Русь».

Про це повідомило у Фейсбуці Управління СБУ в Закарпатській області, передає Укрінформ.

За даними спецслужби, зловмисник за вказівкою спецслужб рф намагався створити передумови для розхитування суспільно-політичної ситуації в регіоні. Одним із його ключових завдань було створення та проголошення на території Закарпатської області псевдоутворення «Республіка Підкарпатська Русь».

Правоохоронці встановили, що зловмисник неодноразово засвідчував російським ЗМІ свої наміри щодо зміни адміністративно-територіального устрою Української держави.

"З початку повномасштабного вторгнення росії він активізував просування у публічному просторі антидержавних проросійських наративів, зокрема, продовжив активно розкручувати кремлівську версію про «геноцид русинов». Ворожий агітатор звернувся до президента росії з пропозицією: перетворити Західну Україну на «Карпатскую Русь на правах, мандатах, титулах русинов»; не завершувати «спеціальну військову операцію» в Україні без урахування низки факторів стосовно Закарпаття", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, фігуранта оголошено у міждержавний розшук. Із 2014 року він переховується від суду на території рф.

У 2021 році суд вже визнав його винним за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

У квітні цього року рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області зловмисника визнано винним у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 110 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України і призначено покарання у вигляді двадцяти років позбавлення волі, поінформували в СБУ.

Наразі вирок, згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили.

Читайте також: Обстріл аеродрому «Канатове»: СБУ затримала офіцера Червінського - джерело

Як повідомлялося, йдеться про Петра Гецка - закарпатця, що проголосив себе "прем'єр-міністром" русинів.

У 2019 році Мукачівський міськрайонний суд засудив Гецка до 12 років ув'язнення. У липні 2021 року Львівський апеляційний суд залишив цей вирок у силі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-