В Ужгороді суд зобов'язав настоятеля собору УПЦ МП здати закордонний паспорт

В Ужгороді суд зобов'язав настоятеля собору УПЦ МП здати закордонний паспорт

Укрінформ
Суд в Ужгороді обрав особисте зобов'язання як запобіжний захід настоятелю кафедрального собору УПЦ МП отцю Дмитру Сидору, який підозрюється у розпалюванні релігійної ворожнечі. Він має здати закордонний поспорт та з'являтися до слідчого за першою вимогою.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.

"В Ужгородському міськрайонному суді обрали запобіжний захід настоятелю Ужгородського кафедрального Хресто-Воздвиженського собору Дмитру Сидору, якого правоохоронці підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі та ненависті. Суд зобов'язав його здати закордонний паспорт і з'являтися на допити до слідчого або прокурора за першою вимогою", - сказала вона.

За версією слідства, настоятель Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань вірян ПЦУ, називав їх "безбожниками", а саму помісну церкву - "порожнім безблагодатним підвалом з павуками" та "конфесією мерців". Крім того, здобуття Православною церквою України Томосу протоієрей представляв своїм парафіянам як одержання "фальшивого папірця" та "безумство купки неправославних людей".

Читайте також: Тернопіль позбавив права користуватися земельною ділянкою єпархію УПЦ МП

Під критику Сидора підпадали також ті, хто підтримував перехід з УПЦ МП до ПЦУ.

Відеозаписи та трансляції його проповідей поширювали на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Правоохоронці встановили, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні.

Підозру Сидору оголосили 16 березня. Отець Сидор одразу після суду виступив із заявами про утиски його збоку правоохоронців. Із зали суду він вийшов зі словами: "Сухарі мені не знадобилися!"

Ужгородський міськрайонний суд вже розглядав справу щодо отця Сидора у 2012 році (тоді йшлося про "посягання на територіальну цілісність і недоторканність України") і присудив йому три роки позбавлення волі умовно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-