Розпалювання релігійної ворожнечі: в Ужгороді обирають запобіжний захід протоієрею УПЦ МП

Розпалювання релігійної ворожнечі: в Ужгороді обирають запобіжний захід протоієрею УПЦ МП

Укрінформ
Суд в Ужгороді обирає запобіжний захід настоятелю кафедрального собору УПЦ (МП), який підозрюється у розпалюванні релігійної ворожнечі.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.

"В Ужгородському міськрайонному суді сьогодні обирають запобіжний захід настоятелю одного з соборів в Ужгороді Дмитру Сидору, якого правоохоронці підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі та ненависті", - сказала вона.

За версією слідства, настоятель Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань вірян ПЦУ, називав їх "безбожниками", а саму помісну церкву - "порожнім безблагодатним підвалом з павуками" та "конфесією мерців". Крім того, здобуття Православною церквою України Томосу протоієрей представляв своїм парафіянам як одержання "фальшивого папірця" та "безумство купки неправославних людей".

Під критику Сидора підпадали також ті, хто підтримував перехід з УПЦ (МП) до ПЦУ.

Відеозаписи та трансляції його проповідей поширювали на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Читайте також: Суд оштрафував ректора Почаївської семінарії УПЦ (МП) за розпалювання релігійної ворожнечі

Правоохоронці встановили, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні.

Підозру Сидору оголосили 16 березня. У цьому зв'язку Сидор на Фейсбук-сторінці Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору просив "наших православних християн про молитву, призо́в благодаті Божої в час, коли він знову переносить випробовування кримінальним переслідуванням КП № 12022070000000353 по ст. 161 ч.1".

За розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті підозрюваному загрожує від 3400 до 8500 грн штрафу, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Ужгородський міськрайонний суд вже розглядав справу щодо отця Сидора у 2012 році (тоді йшлося про "посягання на територіальну цілісність і недоторканність України") і присудив йому три роки позбавлення волі умовно.

Фото з сайту uzhhorod.rayon.in.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-