До місцевих бюджетів Кіровоградщини торік надійшло понад ₴10 мільярдів

До місцевих бюджетів Кіровоградщини торік надійшло понад ₴10 мільярдів

Укрінформ
До загального фонду бюджетів 49 територіальних громад Кіровоградщини торік надійшло близько 10,4 млрд гривень, з яких 2,63 млрд грн – це офіційні трансферти з державного та місцевого бюджетів, а 2,13 млрд грн – це місцеві податки і збори.

Про це Укрінформу повідомила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградської області Олена Савченко.

«Торік громади Кіровоградської області показали стабільний приріст за темпом приросту надходжень і за показником власних доходів на одного мешканця. Так, за 12 місяців до загального фонду бюджетів 49 територіальних громад (без урахування трансфертів) надійшло 7,8 млрд гривень, що в середньому становить 8597 грн на одного мешканця і відображає фінансовий потенціал територіальної громади та її можливості щодо забезпечення відповідних потреб своїх мешканців за рахунок ресурсів, які генеруються на її території», - пояснила експертка.

За її словами, найбільші показники доходів на одного жителя мають серед громад з чисельністю населення понад 15 тис. осіб – Петрівська (11968,0 грн), Кропивницька (11033,1 грн), Знам’янська (9912,0 грн); серед громад з чисельністю населення від 10 тис. осіб до 15 тис. осіб - Суботцівська (9490,9 грн), Соколівська (9237,2 грн), Устинівська (8603,4 грн); серед громад з чисельністю населення від 5 тис. осіб до 10 тис. осіб – Аджамська (13413,7 грн), Дмитрівська (10034,6 грн), Попельнастівська (9625,0 грн); серед громад з чисельністю населення до 5 тис. осіб – Тишківська (10471,3 грн), Ганнівська (8912,4 грн), Надлацька (6530,4 грн).

Читайте також: Громади Житомирщини торік отримали від U-LEAD допомоги майже на мільйон євро

Загалом 15 територіальних громад з 49 мають показник доходів на одного мешканця, який перевищує середній показник по регіону.

За землю, враховуючи земельний податок та орендну плату з фізичних та юридичних осіб, громади Кіровоградської області отримали 1,06 млрд грн.

Середній показник дохідності земель територіальних громад області становив у 2022 році 43,2 тис. грн на 1 кв. км, що свідчить про достатній рівень внутрішнього потенціалу територіальних громад. 14 громад області мають показник дохідності земель вище середнього.

Найбільша дохідність земель серед міських громад - у Кропивницької (1596,1 тис. грн за 1 кв. км), серед селищних громад – у Петрівської (75,1 тис. грн за 1 кв.км), серед сільських громад – у Дмитрівської (47,6 тис. грн за 1 кв.км).

«Окремо слід відмітити роботу громад по наповненню бюджетів за рахунок місцевих податків і зборів. В середньому по області показник питомої ваги місцевих податків і зборів у доходах загального фонду становить 20,5%. Це характеризує спроможність громад самостійно забезпечувати свій економічний розвиток без значного використання державних або інших зовнішніх джерел фінансування», - зазначила Савченко.

Найбільшу питому вагу місцевих податків та зборів в складі доходів загального фонду мають наступні громади: Дмитрівська – 42,8%, Надлацька – 38,4%, Гурівська – 37,9%, Попельнастівська – 37,7%, Петрівська – 36,7%.

Чим менша частка офіційних трансфертів у доходах громади, тим більше фінансовий потенціал громади за рахунок власних ресурсів. Якщо говорити у відсотковому значенні, то оптимальним є показник офіційних трансфертів, який становить 30-35% від бюджету громади.

«Якщо аналізувати громади Кіровоградської області, то в більшості з них офіційні трансферти з державного бюджету у 2022 році становили якраз до 35%. Найменшу частку офіційних трансфертів відповідно до груп чисельності населення мають Кропивницька (16,2%), Смолінська (22,3%), Аджамська (18,5%) і Тишківська (24,6%) громади», - сказала Савченко.

У 2022 році громади Кіровоградської області витратили 967 млн грн на утримання апарату місцевої ради. Середній рівень видатків на утримання апарату управління у розрахунку на 1-го жителя громад регіону становить 1070 грн. Місцеве самоврядування прагне більш ефективно витрачати гроші на утримання апарату. Найкраще це виходить у таких громад, де цей індикатор нижче середнього: Світловодська (820,4 грн), Помічнянська (950,3 грн), Кропивницька (873,3 грн), Маловисківська (975,7 грн), Олександрійська (823 грн) та Злинська (1045 грн).

Читайте також: U-LEAD допоміг громаді Одещини розробити програму інтеграції переселенців

«Фінансові результати громад у 2022 році продемонстрували певну стійкість місцевих бюджетів. Проте органи місцевого самоврядування в своїй роботі постійно стикаються з викликами пов’язаними з війною та змінами на території (збільшення населення, відновлення інфраструктури). І для того, щоб протистояти їм необхідно працювати над зміцненням бюджетної системи, розвитком та відновленням економіки в громаді» - додала Савченко.

Аналіз проведено відповідно до показників, які оприлюдненні у формі відкритих даних на порталі по бюджетах територіальних громад Кіровоградської області за січень-грудень 2022 року.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-