Громади можуть взяти участь у проєкті з посилення згуртованості – U-LEAD

Громади можуть взяти участь у проєкті з посилення згуртованості – U-LEAD

Укрінформ
Спілка «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» оголосила конкурс з відбору 120 громад для участі в проєкті «Лабораторії творчого діалогу в громадах».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті U-LEAD.

“Візьміть участь у проєкті, спрямованому на посилення діалогу як важливого інструменту місцевого самоврядування для врахування потреб різних груп місцевих жителів, представників бізнесу, громадських організацій, а також внутрішньо переміщених осіб, які проживають у громаді”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після повномасштабного вторгнення росії українські громади виявили надзвичайну згуртованість, зібраність, солідарність і витримку. Кожна громада, що не знаходиться в окупації чи зоні бойових дій, прийняла від кількох сотень до десятків тисяч внутрішньо переміщених осіб та в міру своїх можливостей забезпечила всім необхідним. За таких обставин часто кількість населення в самих громадах збільшилась на 50-100%, а інколи і в кілька разів. Збільшилось навантаження на інфраструктуру, транспорт, соціальну сферу, подекуди виникають розбіжності у поглядах, настороженість або соціальна напруга.

«Порозуміння та згуртованість всередині громади – це запорука стійкості та витривалості в умовах інформаційних атак ворога, який різними засобами намагається розколоти українське суспільство, посіяти розбрат та зневіру. Ті громади, що зможуть вчасно та ефективно залучити нових мешканців, отримають переваги у вигляді зменшення соціальної напруги, посилення кадрового потенціалу, залучення додаткових фінансових, матеріальних та інвестиційних ресурсів, стійкості до потенційних конфліктів у період інформаційних воєн», - зазначають в U-LEAD.

Опанувавши загальноприйняті в країнах ЄС процедури та практики щодо ухвалення рішень на місцевому рівні, громади зможуть краще підготуватися до участі в програмах із відновлення України, додають у Програмі.

Зазначається, що діалог у громаді відкриває нові можливості для порозуміння та врахування потреб різних груп місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного часу, а також допомагає краще підготувати громади до процесів повоєнного відновлення та залучення додаткових ресурсів.

Для участі в конкурсі запрошуються громади з Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей з населенням до 50 000 осіб (станом на 01.01.2022). Також станом на грудень 2022 року громади повинні мати зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, бути зацікавленими в реальному залученні жителів до процесу ухвалення рішень. Крім того, громади повинні мати можливість запропонувати до участі у проєкті команду спеціалістів (команда може включати представників структурних підрозділів виконавчого комітету, профільних комунальних установ/підприємств) у складі щонайменше двох осіб від однієї громади.

Представники відібраних громад упродовж лютого-жовтня 2023 року візьмуть участь у навчальній програмі (в офлайн та онлайн-форматі) щодо організації та проведення діалогових зустрічей в громаді; опанують методики проведення модерованих діалогових заходів, що спрямовані на порозуміння та врахування потреб різних груп місцевих жителів та зможуть використовувати отримані знання в щоденній роботі; за підтримки експертів проєкту підготують та проведуть щонайменше два модеровані діалоги на актуальну для громади тематику. Також представники громад за допомогою отриманих у проєкті знань та практичних навичок зможуть налагодити діалог у громаді в умовах воєнного часу, а також краще підготувати громади до процесів повоєнного відновлення.

Беручи участь у проєкті, громада отримає підготовлених спеціалістів органу місцевого самоврядування з фасилітації громадських діалогів, які зможуть надалі застосовувати цю практику для залучення громадян до вироблення місцевих політик, зокрема щодо процесів повоєнного відновлення та залучення додаткових ресурсів; підвищить довіру та підтримку жителів громади до діяльності місцевої влади через залучення різних цільових аудиторій, включаючи ВПО, до ухвалення рішень на місцевому рівні; підвищить потенціал співпраці з міжнародними програмами та проєктами як громада, що використовує дієві механізми залучення громадян до процесу розробки та впровадження важливих для жителів рішень; також громади покращать вміння працювати з відкритими та прихованими конфліктами та вирішувати їх.

Для участі в конкурсі необхідно заповнити анкету за цим посиланням. Термін подання заявок – до 15 січня 2023 року. Відбір громад до участі в проєкті ґрунтуватиметься на принципах прозорості, конкурентності та здійснюватиметься у два етапи: оцінювання заявок та відбіркових співбесід з представниками громад, які пройшли попередній відбір. Результати відбору будуть повідомлені громадам, що візьмуть участь у конкурсі, до 25 січня 2023 року.

Читайте також: В U-LEAD розробили рекомендації для громад щодо створення «пунктів незламності»

U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надано 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-