На Харківщині відкрили 12 справ проти освітян-колаборантів

На Харківщині відкрили 12 справ проти освітян-колаборантів

Укрінформ
У Харківській області відкрито 12 кримінальних проваджень стосовно освітян, які погодилися на співпрацю з “адміністраціями” ворога.

Про це повідомив у Фейсбуці начальник Слідчого управління в Харківській області Сергій Болвінов, передає Укрінформ.

“росіяни та колаборанти забороняли українську мову, знищували та спалювали українські підручники в школах, зруйнували експонати в музеї українознавства в школі міста Ізюм. Так впроваджували "русскій мір". Усього на даний момент відкрито 12 справ”, - поінформував Болвінов.

Він зазначив, що випадки освітнього колаборанства зафіксовані в таких містах і селах: Ізюм, Куп’янськ, Балаклія, Борова, Вовчанськ, Хотімля, Яковенкове, Грушівка, Бабенкове, Великий Бурлук, Малий Бурлук.

“Деякі з цих колаборантів встигли втекти з області разом з окупантами, але деякі залишились - і вже отримують підозри, тому що слідчі почали працювати з перших днів деокупації”, - додав Болвінов.

Читайте також: Проти колаборантів порушили майже 1,8 тисячі кримінальних справ

Як повідомлялося, на Харківщині оголосили підозру вчительці англійської мови з села Бабенкове Ізюмського району. За даними слідства, вона погодилася стати “директором” школи, впроваджувала російські стандарти, а також відправила двох українських вчителів до Курська для отримання методик, за якими вони планували навчати дітей.

Наразі в деокупованих громадах, за даними місцевої влади, вчителі-колаборанти вимагають виплатити їм зарплати та заявляють, що готові виходити на роботу. Вчителі, які не погодилися на співпрацю з ворогом і змушені були переховуватися, обурені та кажуть, що готові звільнитися в разі допуску до роботи колег, які співпрацювали із загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-