Лікарня Ізюма працювала під обстрілами, оперували навіть у підвалі без світла - віцемер

Лікарня Ізюма працювала під обстрілами, оперували навіть у підвалі без світла - віцемер

Укрінформ
В Ізюмі під час масованих обстрілів у березні та в наступні місяці лікарня не припиняла надавати допомогу постраждалим, лікарям довелося проводити операції в підвалі та без світла.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

«Лікарня і не закривалася. Вона працювала. Проводилися і хірургічні втручання, робилися і дослідження. Ми сьогодні висловлюємо велику подяку нашим лікарям. Але стан самої лікарні… Якщо ми говоримо про хірургічні втручання, то наші лікарі робили їх у підвалах, в темряві, підсвічуючи телефонами. Тому, що перше влучення в лікарню, яке було на початку березня, зруйнувало всі операційні, зруйнувало приміщення, де була КТ, центральний вхід», - розповів Мацокін.

Він зазначив, що в лікарні знаходилися як ізюмські лікарі, так і російські військові медики. Наразі медична допомога надається ізюмчанам. Повертаються ще медики, однак працюватимуть вони у надважких умовах.

«Приміщення лікарні пограбоване. Я обходив усі поверхи – в нас лікарня була відремонтована за програмою Президента «Велике будівництво», залишалося тільки благоустрій провести, стільки було техніки поставлено новітньої – все пограбоване. Те, що не могли пограбувати, знищили. Все трощили. Навіть металопластикові двері зруйновані. Просто страшна картина», - сказав Мацокін.

Також заступник мера поінформував, що попередня оцінка кількості жертв обстрілів і окупації може суттєво зрости.

«Масові захоронення є не в одному місці, а мінімум у трьох, які треба дослідити. Якщо на початку ми оцінювали, що жертв серед нашої громади — тисяча осіб, я маю побоювання, що ця цифра може тільки зрости. Все більше і більше відкривається», - зауважив Мацокін.

Читайте також: Евакуації частини жителів Ізюма на зиму не уникнути – міськрада

Як повідомлялося, з початку березня Ізюм зазнав масованих обстрілів і авіаударів. 27 березня завдяки місцевим зрадникам перші загарбники зайшли в місто. З 2 квітня Ізюм повністю захопили. Загарбники не погоджували гуманітарних коридорів. Загинули щонайменше тисяча жителів.

Місто звільнили 10 вересня в ході масштабного контрнаступу ЗСУ. Після цього правоохоронці виявили в Ізюмі шість катівень, влаштованих росіянами.

16 вересня Президент Володимир Зеленський заявив, що на місці масового поховання у визволеному Ізюмі виявлено понад 400 тіл, зокрема з ознаками тортур. Серед загиблих є діти та військові Збройних сил України. Станом на вечір 20 вересня було вилучено тіла 263 загиблих, у тому числі – двох дітей.

Фото: Володимир Мацокін / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-