У звільнених громадах Харківщини розгорнуть мобільні шпиталі - Ляшко

У звільнених громадах Харківщини розгорнуть мобільні шпиталі - Ляшко

Укрінформ
У звільнених громадах Харківської області, де лікарні не мають можливості функціонувати, розгорнуть мобільні шпиталі.

Як передає Укрінформ, про це заявив очільник Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко, повідомляє МОЗ.

“Зараз наше головне завдання – надати медичну допомогу тим, хто потребує цього першочергово, особливо людям з хронічними захворюваннями, які тривалий час були позбавлені доступу до медичної допомоги. Для цього на звільнених територіях розпочали роботу команди медицини катастроф. Вони надають допомогу як стаціонарно, так і мобільними бригадами, відвідуючи населені пункти. Також наразі визначаємо потребу у критично важливих лікарських засобах: інсулінах, гіпотензивних, препаратах тиреоїдної групи та формуємо гуманітарні вантажі. У територіальних громадах, де лікарні не мають можливості функціонувати або потрібно їх посилити – будемо розгортати з партнерами мобільні шпиталі", – повідомив очільник МОЗ.

Зазначається, що фахівці МОЗ одразу після звільнення Збройними Силами України тимчасово захоплених територій Харківщини розпочали медичне рекогностування, яке тривало майже тиждень. Представники МОЗ провели дослідження, яких медичних послуг потребує населення. Перші результати дослідження презентовано під час наради за участі міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Згідно з результатами проведеного рекогностування, у кожній територіальній громаді медичні заклади мають значні пошкодження, деякі – майже повністю зруйновані.

Зокрема, у Балаклійській територіальній громаді, де раніше проживало 46 тисяч жителів, а зараз близько 15 тисяч, лікарня замінована та зруйнована, а обладнання знищене та розграбоване російськими військами. Нині у громаді на первинній ланці працюють три лікарі, які надають первинну медичну допомогу. До захоплення громади росіянами таких лікарів було 25. В МОЗ додали, що в громаді відсутнє електро-, водо- та теплопостачання, також є проблеми із мобільним зв’язком та доступом до інтернету.

Шевченківська громада потребує лікарів амбулаторної ланки, проте там майже повністю закрита потреба у фахівцях для медичної допомоги на стаціонарному етапі. Окрім того, як і в Балаклії, там відсутні всі основні комунікації, до громади також ускладнений проїзд через зруйновані мости та дороги.

Складна ситуація з доступом до медичної допомоги також в Ізюмі. Лікарня міста має критичні руйнування та не може наразі повноцінно функціонувати.

Загалом, у кожній громаді звільнених територій є проблеми із доступом до медичної допомоги. У деяких звільнених громах такий доступ покривається лише за рахунок екстреної медичної допомоги та команд медицини катастроф. За результатами медичного рекогностування та профільної наради в МОЗ вже ухвалюються рішення щодо відновлення чи посилення медичної інфраструктури шляхом залучення додаткових команд медицини катастроф з її подальшим відновленням. Наразі в область вже доставили необхідні лікарські засоби.

Читайте також: На деокупованих територіях Харківщини та Донеччини почалося відновлення газової інфраструктури

Як повідомлялося, на звільнених територіях Харківщини поступово стабілізується ситуація з медичним обслуговуванням, пацієнтів із районів, де знищені медзаклади, госпіталізують у Харків. Місцева влада проводить підрахунки населення, щоб зрозуміти, скільки жителів залишається в звільнених містах і селах та яка потрібна допомога.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-