В ОПОРІ розповіли про три наслідки проведення псевдореферендумів на півдні України

В ОПОРІ розповіли про три наслідки проведення псевдореферендумів на півдні України

Укрінформ
Псевдореферендум на тимчасово захопленій території Херсонської області у разі його проведення не матиме юридичного значення, проте може мати певні наслідки, зокрема насильницьку паспортизацію і мобілізацію.

Про це заявила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на брифінгу "Псевдореферендуми на окупованих територіях: що треба знати", передає кореспондент Укрінформу.

“Сам псевдореферендум не є подією, яка має юридичне значення. Проблема у тому, які дії далі слідуватимуть, коли голосування публічно відбудеться”, - сказала вона.

Читайте також: путін відповість за злочини: на Херсонщині розклеїли листівки про «бункерного діда»

На думку Айвазовської, у разі проведення такого “референдуму” на Півдні може бути організований "кримський сценарій — анексії з метою визнання юрисдикції рф держави щодо людей і територій", що надалі дасть змогу росії посилатися на свою воєнну доктрину.

Другим наслідком проведення псевдореферендуму вона назвала насильницьку паспортизацію громадян України, які з різних обставин залишатимуться на тимчасово окупованих територіях.

“Після паспортизації має бути депаспортизація... Людина, яка не захоче позбуватися паспорта, повинна буде виїхати з території України, яка буде визволена”, - сказала Айвазовська.

Читайте також: росіяни відкладають «референдум» у Херсоні: в облраді назвали можливі причини

Крім того, за її словами, після проведення псевдореферендуму загарбники можуть домагатися проведення мобілізації громадян України, які не виїхали з тимчасово окупованих територій.

На думку Айвазовської, відтермінування на жовтень так званого голосування у Херсонській області, яке було заплановане на вересень, засвідчує, що "лише активність українських Збройних сил на лінії фронту може запобігти проведенню псевдореферендуму".

Як повідомлялося, голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко наголосив, що будь-які псевдореферендуми російських загарбників на тимчасово захоплених територіях України є незаконними.

Фото: УКМЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-