У Харкові після ракетного удару зник пам’ятник російському губернатору Щербініну

У Харкові після ракетного удару зник пам’ятник російському губернатору Щербініну

Фото
Укрінформ
У Харкові після ракетного удару зник пам’ятник російському губернатору Євдокиму Щербініну біля облдержадміністрації, за знесення якого виступали громадські організації та дослідники історії Слобожанщини.

Про це повідомив у Телеграмі начальник штабу спецпідрозділу Kraken ГУР Міноборони України Костянтин Немічев, передає Укрінформ.

«Ударом ракети» було демонтовано пам'ятник Євдокиму Щербініну біля ОДА. Це той випадок, коли його не шкода, адже такого пам'ятника не мало б бути в українському місті», - зазначив Немічев.

Він нагадав, що Щербінін — це перший губернатор Слобідсько-Української губернії, імперіаліст і вірний слуга Катерини ІІ, за наказом якої ліквідував козацький полковий устрій на Слобожанщині.

Раніше громадські організації виступали за знесення цього пам’ятника, встановленого біля будівлі облдержадміністрації у 2004 році з ініціативи тодішнього керівника області Євгена Кушнарьова.

Начальниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті, координаторка «Харківської топонімічної групи» Марія Тахтаулова вважає, що Щербінін «фактично поховав автономію слобожанських полків». При цьому певні дослідники цілком схвально говорять про діяльність цього губернатора. «Але одна справа – дослідження наукове, інша – публічний простір і глорифікація. Так само, як прибирання пам’ятників Леніну та іншим комуністичним діячам, це ні в якому разі не переписування історії, це абсолютно інша площина. Це площина політики пам’яті, а політика пам’яті не дорівнює історії», - зазначає Тахтаулова.

Читайте також: «Листівки з України»: британський актор Г'ю Бонневіль став голосом Харкова

3 серпня начальник ОВА Олег Синєгубов, відповідаючи на запитання журналістів щодо пам’ятника, заявив, що його долю мають вирішити відповідні комісії.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 28 серпня російські війська двічі вдарили ракетами по центру Харкова, внаслідок чого було зруйновано триповерхову адміністративну будівлю.

Фото: kharkov.wik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-