На Закарпатті судитимуть сепратиста, який закликає путіна звільнити русинів

На Закарпатті судитимуть сепратиста, який закликає путіна звільнити русинів

Укрінформ
На Закарпатті прихильника ідей «русского мира» судитимуть за державну зраду та публічні заклики до зміни меж території України.

Про це повідомила у Фейсбуці Закарпатська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

"Відділ нагляду за додержанням законів органами СБУ та ДПСУ Закарпатської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно уродженця Хустщини за фактами повторного посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111 КК України)", - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, чоловік є прихильником ідей «русского мира» та, ймовірно, діє на замовлення іноземних кураторів з росії.

У прокуратурі заявили, що закарпатець з території держави-агресора поширював у соцмережах відеоролики зі зверненнями до володимира путіна, умисно розпалюючи сепаратистські настрої у регіоні. Там він пропагував ідею щодо зміни меж державного кордону й утворення на території західних областей України так званої Підкарпатської Русі.

Крім того, чоловік закликав не завершувати «спеціальну військову операцію в Україні» без урахування ряду факторів, які, на його думку, свідчать про важливу геополітичну роль Закарпаття.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ в Закарпатській області.

Вказані відомості свідчать про те, що чоловік, будучи раніше засудженим за злочини проти національної безпеки України до 12 років ув’язнення, переховується від правосуддя на території рф і продовжує вести підривну діяльність в умовах воєнного стану. Наразі найсуворіша міра покарання, яка може йому загрожувати, – довічне ув’язнення із конфіскацією майна.

Читайте також: В Закарпатській облраді припинила існування фракція ОПЗЖ

Раніше повідомлялося, що сепаратист, про якого йде мова, - Петро Гецко. Цей чоловік з початку війни у 2014 році пропагує політичне русинство в росії та закликає до сепаратизму на Закарпатті. Тоді Гецко розміщував в інтернеті заклики сепаратистського змісту до повалення конституційного ладу і введення іноземних військ, зокрема, виклав звернення від імені русинів Закарпаття до путіна з проханням здійснити миротворчу операцію, відновити та визнати державність неіснуючої республіки "Підкарпатська Русь".

Наразі він оголошений у міждержавний розшук, ймовірно він переховується на території росії, тому розгляд попередньої справи щодо нього в Україні відбувався за його відсутності.

У 2019 році Мукачівський міськрайонний суд уже виніс йому вирок за обвинуваченням у розпалюванні національної ворожнечі та засудив до 12 років ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-