У львівській лікарні зіграли на фортепіано композицію, написану для музиканта з однією рукою

У львівській лікарні зіграли на фортепіано композицію, написану для музиканта з однією рукою

Фото
Укрінформ
У лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова зіграли музичний твір, написаний сто років тому спеціально для всесвітньо відомого піаніста Пауля Вітгенштейна, який втратив праву руку під час Першої світової війни.

Цей захід став символічним стартом фортепіанних концертів, які відбуватимуться в лікарні щодня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми прослухали твір відомого українського композитора Сергія Борткевича, який в Австрії написав його для відомого піаніста Пауля Вітгенштейна. Унікальність твору в тому, що він написаний лише для лівої руки, оскільки праву музикант втратив під час Першої світової війни. Ця композиція свого часу стала своєрідним маніфестом і прикладом того, що людина, навіть втративши руку, продовжила повноцінно жити і займатися своєю справою», - розповів директор органного залу Іван Остапович.

Виконав музичний твір соліст Львівського органного залу Андрій Макаревич, а його слухачами, окрім пацієнтів та медперсоналу лікарні, стали єврокомісар з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, мер Львова Андрій Садовий, представники ЗМІ.

Макаревич зізнався, що ця композиція виконується дуже рідко, оскільки викликає певні труднощі в музикантів - грати на фортепіано лише однією лівою рукою.

«Виступи з цим твором після Першої світової війни проходили з шаленим успіхом по цілому світу. Концерти довели, що навіть митці, покалічені війною, здатні творити. Для мене сьогодні зіграти тут в лікарні – символічно, бо колись композитори, які писали для Вітгенштейна музику, намагалися підтримати його, показати, що життя продовжуються і треба вірити в краще майбутнє», - додав Макаревич.

Фортепіанний концерт у цій лікарні відбуватиметься щодня з 12 до 13-ї год за ініціативи Львівського органного залу.

Читайте також: У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 15 липня у Львові єврокомісар з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відвідали медичні заклади Львова та підписали угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі ЕU4Health.

У Львові планують відкрити Національний реабілітаційний центр, аналогів якому нема у Європі. За рік тут робитимуть 10 тисяч операцій та зможуть допомогти понад 50 тисячам українців, які постраждали від війни.

Попередня вартість створення Національного реабілітаційного центру у Львові – 77 млн євро. Будівництво триватиме близько двох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-