Громади мають ретельно стежити за виконанням бюджетів у воєнний час - U-LEAD

Громади мають ретельно стежити за виконанням бюджетів у воєнний час - U-LEAD

Укрінформ
В умовах воєнного стану громадам необхідно ретельно стежити за виконанням місцевих бюджетів та за необхідності вносити корективи для сталого забезпечення місцевої економіки і життєдіяльності мешканців.

Про це Укрінформу повідомила експертка з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олена Савченко.

"Враховуючи умови воєнного стану, складні умови для роботи бізнесу, несвоєчасну сплату податків або сплату податків до місцевих бюджетів не в повному обсязі, місцевим органам самоврядування необхідно ретельно відслідковувати виконання бюджету, своєчасно проводити аналіз показників та з’ясовувати причину недовиконання в розрізі трьох основних бюджетоутворюючих податків: ПДФО, плата за землю, єдиний податок", - сказала Савченко.

Вона додала, що такий своєчасний аналіз дасть можливість ефективно та раціонально використовувати видаткову частину місцевого бюджету та у разі необхідності внести до неї певні корегування.

Читайте також: Під час війни землю в користування можна надавати за спрощеною процедурою - U-LEAD

Експертка також проаналізувала основні фінансові показники, що впливають на спроможність і надала рекомендації щодо підвищення фінансової стійкості громад та можливостей для розвитку економіки. Аналіз стосувався таких показників, як темп росту доходів загального фонду на 1 мешканця громад, дохідність земель громади, виконання окремих доходів за І квартал 2022 року.

Савченко зауважила, що за підсумками І кварталу 2022 року до місцевих бюджетів Кіровоградської області надійшло 1469, 2 млнгрн і в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року ця сума збільшилася на 15,9%. Серед 49 громад Кіровоградської області місцеві бюджети виконані у 40 громад регіону.

Так, усі 14 громад з кількістю населення понад 15 тисяч мешканців на Кіровоградщині показали зростання доходів на одного мешканця. Найбільше зростання відбулося у Голованівській громаді – темп росту 40,4%, а найменше зростання по Світловодській громаді – 1,6%. Крім того, за показником дохідності земель,серед громад з кількістю населення понад 15 тисяч , збільшення темпу росту земельних доходів відбулося у 10 з 14 громад, найбільше зростання у Благовіщенської громади (+21%)

За словами експертки, показник виконання доходів за І квартал 2022 року дає розуміння того, чи виконуються планові показники доходів місцевого бюджету та допомагає визначити слабкі місця для подальшого аналізу в громаді.

Також вона пояснила, що однією зі слабких ланок виконання бюджету може бути реальна несплата якихось податків певними платниками податків або ж взагалі призупинення їх діяльності. Тому необхідно ретельно відслідковувати ситуацію для розуміння причин недовиконання дохідної частини місцевого бюджету. Це дасть розуміння, чи буде шанс в наступних місяцях, що ситуація покращиться, чи все ж таки необхідно готуватися до секвестрування бюджету.

Читайте також: Громада на Полтавщині створила е-базу житла для переселенців - U-LEAD

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-