U-LEAD пояснює громадам, як документувати гуманітарну допомогу

U-LEAD пояснює громадам, як документувати гуманітарну допомогу

Укрінформ
Експерти Програми "U-LEAD з Європою" підготували інформаційну сесію щодо правильного документування та оформленняти гуманітарної допомоги.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Зазначається, що під час консультацій та звернень отримують від громад багато питань, пов’язаних з гуманітарною допомогою, створенням цільових та благодійних фондів у громадах, передачею отриманих речей та устаткування мешканцям та переселенцям і військовим, та зокрема пояснюють представникам громад, як вести облік гуманітарної та благодійної допомоги.

"Щоб надати максимально повні відповіді експерти U-LEAD підготували інформаційну сесію на цю тему, щоб ОМС правильно документували, оформлювали та передавали отримане", - розповів керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олег Яременко.

Участь у інформаційній сесії взяли понад 150 представників громад з Кіровоградської області.

Під час заходу експерти U-LEAD пояснили алгоритм дій представників громад під час отримання благодійної допомоги та її відображення в бюджетному, бухгалтерському та податковому обліку.

Читайте також: U-LEAD консультує громади про те, як заснувати фонд для післявоєнної відбудови

Радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області Ірина Алєєва пояснила, що гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги. Отримувач гуманітарної допомоги має бути зареєстрований у спеціальному Єдиному реєстрі.

"Окрім громадських, благодійних та інших організацій, у реєстрі мають зареєструватися і підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними держустанови та органи місцевого самоврядування. При цьому у період воєнного стану не потребують реєстрації у Єдиному реєстрі обласні та Київська міська військова адміністрація як отримувачі гуманітарної допомоги, яка відправляється залізницею", - сказала Алєєва.

За її словами, Кабмін також може визначати інших отримувачів гумдопомоги, яким не потрібно реєструватися у відповідному реєстрі.

Експерт підкреслила, що обов’язково має бути контроль за цільовим використанням отриманої допомоги. В разі виявлення порушень або фактів продажу гуманітарної допомоги передбачена кримінальна відповідальність.

Читайте також: Під час війни землю в користування можна надавати за спрощеною процедурою - U-LEAD

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-