У Харкові перейменували Московський район і три вулиці

У Харкові перейменували Московський район і три вулиці

Укрінформ
У Харкові перейменували Московський район і три вулиці, назви яких також пов’язані з рф.

Про це повідомила пресслужба Харківської міської ради після сесії 11 травня, що пройшла в дистанційному режимі, передає Укрінформ.

«У місті Харкові змінили назви чотирьох топонімів, пов'язаних із країною-агресором. Відповідне рішення було ухвалено сьогодні, 11 травня, на позачерговій сесії Харківської міської ради. Так, пр. Московський перейменували на пр. Героїв Харкова, узвіз Білгородський – на вул. Героїв рятувальників, Білгородське шосе – на Харківське шосе, а район Московський – на район Салтівський», - ідеться в повідомленні.

Як зазначив Харківський міський голова Ігор Терехов, сьогодні депутати змінили назви лише кілької знакових для харків’ян місць, втім, топонімів, пов’язаних з рф, у Харкові значно більше.

Читайте також: У Дніпрі перейменують ще близько 20 вулиць

«У нас сьогодні дійсно дуже багато назв вулиць, пов’язаних з країною-агресором. Тому я пропоную на наступну сесію підготувати перелік топонімів, які підлягатимуть перейменуванню. І тоді ми врахуємо і Маріуполь, і багато інших міст, які було зруйновано російським агресором, в яких загинули славні воїни ЗСУ та мирні жителі. Я впевнений, що у нас вистачить і вулиць, і провулків, і шкіл для їх перейменування на честь героїв, які віддали своє життя за незалежність України», - сказав Терехов.

Водночас напередодні сесії координатор громадської ініціативи «Харківська топонімічна група» Марія Тахтаулова опублікувала відкритого листа до міської влади, в ньому громадськість закликала підтримати перейменування району, а з іншими трьома топонімами не поспішати.

«Нова назва Московського району – Салтівський – гармонійно впишеться в наявний топонімічний ландшафт Харкова. Харківська топонімічна група ще в 2015 році пропонувала здійснити це перейменування, але тоді для цього не було політичної волі, - сказано в листі. - Обговорення решти пропозицій викликало відчуття поспіху та дефіциту ідей. Виникають питання. Як виглядатиме на мапі Харкова Харківське шосе? Як називатиметься найбільший проспект у місті – Героїв Харкова чи Захисників Харкова? Чи варто нам змінювати тип топоніма з узвоза на вулицю? Адже узвози – це родзинка історичного Нагірного району, їх можна перерахувати на пальцях, а вулиць у Харкові – тисячі».

Читайте також: Давайте перейменуємо вулиці, але так, щоб назавжди

Зазначалося, що міська влада не продемонструвала системного підходу та не презентувала зрозумілої концепції. Топонімічна група закликала залучити до напрацювання пропозицій харківських інтелектуалів: дослідників топоніміки, історії, краєзнавців, митців, науковців тощо.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-