U-LEAD роз’яснює громадам норми закону про трудові відносини під час воєнного стану

U-LEAD роз’яснює громадам норми закону про трудові відносини під час воєнного стану

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» допомагають громадам розібратися у нормах закону про трудові відносини під час воєнного стану.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

«Програма U-LEAD попри всі виклики та воєнний стан продовжує підтримку громад України. Однією з актуальних є тема трудових відносин в умовах війни. Нещодавно у чинному законодавстві відбулися певні зміни, які спрямовані на те, щоб налагодити взаємовідносини в сфері трудового права у ОМС, органах державної влади тощо», - сказав керівник Східного регіонального хабу Програми U-LEAD з Європою від GIZ Денис Ткачов.

За його словами, на базі Регіонального офісу U-LEAD у Черкаській області організували інформаційну сесію та залучили трьох експертів для надання консультативної допомоги громадам Донецької, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей. Громади, які не мали змоги бути на заході, можуть отримати індивідуальні роз’яснення телефоном.

Зокрема, під час заходу були надані роз’яснення щодо норм актуального законодавства про проходження служби в органах місцевого самоврядування, укладення, розірвання та призупинення дії трудового договору, встановлення та обліку робочого часу, надання відпусток у період дії воєнного стану.

Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області Юлія Поліщук пояснила, що згідно з Законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (№2136-IX), на період дії воєнного стану запроваджуються обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до ст. 43, 44 Конституції. Крім того, на час війни обмежено право на вільний вибір праці та право на страйки для захисту власних інтересів. Це відповідає і нормам закону про правовий режим воєнного стану, стаття 19 якого забороняє страйки.

Поліщук додала, що законодавство дозволяє військовому командуванню (військовим адміністраціям) запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб, а роботодавець на час війни може з власної ініціативи зупинити дію окремих положень колективного договору (ст. 11 закону №2136-IX).

«Зазначенні норми закону № 2136-IX діють протягом періоду воєнного стану. У день завершення воєнного стану громади будуть керуватися чинним законодавством», - підсумувала Поліщук.

Як повідомлялося, 15 березня Верховна Рада ухвалила Закон “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Читайте також: Буцька громада на Черкащині прихистила сім тисяч переселенців

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-