У Шевченківському нацзаповіднику сподіваються на його включення у «Велику реставрацію»

У Шевченківському нацзаповіднику сподіваються на його включення у «Велику реставрацію»

Укрінформ
Могила Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі осідає й руйнується, у Шевченківському національному заповіднику сподіваються на його включення до програми “Велика реставрація”.

Про це кореспондентові Укрінформу сказала виконувачка обов'язків директора заповідника Валентина Коваленко.

“Зараз завершуються роботи над науково-проєктною документацією. Сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо паспорт “Великої реставрації” з включеним до неї Шевченківським національним заповідником", - сказала вона.

За словами Коваленко, могила Кобзаря осідає і вже стала нижчою на висоту верхнього карнизу. У заповіднику планують провести дослідження неруйнівними методами, щоб з'ясувати, які саме процеси відбуваються з могилою та склепом і як цьому можна зарадити.

Та, на думку очільниці Шевченківського заповідника, причина полягає у поквапливому ремонті, проведеному у 2011 році за президентства Януковича.

Читайте також: У костелі Святого Миколая в Києві завершили протиаварійні роботи

"Туди привезли землі, яку не утрамбували як слід і не укріпили сіткою. Привезли піску й провели воду для поливу пагорба. Біля нього поклали плитку, яка призначена для внутрішніх робіт, але аж ніяк не для зовнішніх. Зараз вона кришиться", - заявила Коваленко.

Крім того, за її словами, у приміщенні музею "мало того, що знищили український дух, який там був з часів Василя Кричевського", а й неякісно зробили гідроізоляцію. "Тепер цокольний поверх затікає водою, гниє і чорніє від грибка. Гідроізоляцію треба робити знову”, - заявила очільниця заповідника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-