На Житомирщині вісім громад сплачують реверсну дотацію до держбюджету

На Житомирщині вісім громад сплачують реверсну дотацію до держбюджету

Децентралізація
Укрінформ
На Житомирщині 8 територіальних громад сплатять до державного бюджету майже 200 млн грн реверсної дотації.

Про це під час онлайн-брифінгу «Рік роботи громад Житомирщини» повідомив радник з місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області Георгій Федорук, передає кореспондент Укрінформу.

«Дотацію з державного бюджету можуть отримати громади, в яких середній рівень надходжень ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) на одного жителя менший за середній в Україні. У громадах, де цей коефіцієнт більший, у в кінці року відбувається реверсне вилучення 50% суми. У 2021 році для громад Житомирської області передбачено 422 млн грн базової дотації і вкінці року в нас вилучать майже 200 млн грн реверсної дотації», - зазначив Федорук.

За його словами, найбільші обсяги реверсної дотації в Житомирській (130 млн грн), Оліївській (30 млн грн) та Ушомирській (майже 24 млн грн) громадах. Це обумовлено тим, що там зосереджене велике виробництво.

«У структурі доходів місцевих бюджетів 60% – це власні надходження, серед яких лідирує ПДФО, а 39,9%, а це 4 млрд грн, – трансферти із державного бюджету. Тобто на 40% бюджети наших громад залежать від дотування з державного бюджету», - додав радник.

Зокрема, найбільше від дотацій залежать Курненська та Барашівська громади, які мають близько 40% дотаційності, а ще у 19 тергромадах такий показник перевищує 20%.

Як зауважив Федорук, таким громадам потрібно підвищувати ефективність інвестицій та оптимізувати видатки.

Окрім цього, громади Житомирщини близько 60% свого бюджету витрачають на освіту. Найменше на 1 учня спрямовують коштів у містах Бердичів (15,9 тис. грн), Новоград-Волинський (16,7 тис. грн) та Житомир (17,7 тис. грн). Натомість найбільше – у Стриївській (44,9 тис. грн), Піщівській (40,3 тис. грн) та Семенівській (37,3 тис. грн) сільських територіальних громадах. При тому, що середній показник витрат на одного учня в області та країні – це близько 26 тис. грн.

Читайте також: Громада на Миколаївщині планує реалізувати 50 проєктів розвитку, серед яких індустріальний парк

«Об’єднання завершилось, децентралізація продовжується. Ці проблеми можна розв’язати, якщо реалізовувати кадровий потенціал громад. «U-LEAD з Європою» найближче до громад у цьому процесі, адже ми допомагаємо у навчанні спеціалістів, аби максимально використати можливості реформи», - наголосив керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» Василь Невмержицький.

За його словами, за рік регіональний офіс програми «U-LEAD з Європою» провів 400 заходів та консультацій для 2,8 тисячі фахівців громад.

Загалом на Житомирщині працюють 32 сільські, 22 селищні та 12 міських територіальних громад.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-