На Закарпатті почали будувати нову лікарню у стометровій соляній шахті

На Закарпатті почали будувати нову лікарню у стометровій соляній шахті

Фото
Укрінформ
На Закарпатті розпочали будівництво нової алергологічної спелеолікарні — у понад стометровій соляній шахті лікуватимуть від астми, алергії та супутніх захворювань, як раніше у Солотвині.

В коментарі кореспонденту Укрінформу власник майбутньої спелеолікарні Петро Мотринець повідомив, що знаходитиметься нова лікарня такого штибу у сусідній із Солотвиним Нересниці Тячівського району.

За його словами, наразі тут прокладають підземний ствол соляної шахти - наразі вдалося прорити майже 60 метрів. Роботи тривають лише рік, закінчити будівництво шахти та спелеолікарні тут планують за три роки, у 2024-му.

На Закарпатті розпочали будувати нову спелеолікарню у стометровій соляній шахті / Фото: Євгеній Бочок

Читайте також: У Покровську запрацювало відділення екстреної меддопомоги

Мотринець зазначив, що лікарня буде розташовуватися на глибині 100-120 метрів, у підземних палатах зможе одночасно перебувати до 80 чоловік, лікуватимуть і дорослих, і дітей. Заклад працюватиме як спелеосанатрій зі своїм штатом лікарів, які надаватимуть різний спектр послуг.

Як прокоментував голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, це перша соляна шахта на Закарпатті, яку будують з часів Незалежності України. За його словами, зараз дуже важливо підтримати підприємця, який взявся відновлювати реноме Закарпаття як соляного краю. Виявилося, що відповідні дозвільні документи для робіт з прокладання шахти Мотринець збирав понад три роки.

Читайте також: На Закарпатті жінка розпродає свій квітник, щоб зібрати кошти онкохворим дітям

Спелеолікарня такого типу раніше працювала в закарпатському Солотвині — у відпрацьованих соляних шахтах успішно лікували різноманітні алергопрояви та астму. Відкрили її ще в радянські часи, пацієнтами були хворі з усіх тодішніх республік.

Лікарня в Солотвині була затоплена понад десять років тому через руйнування шахти внаслідок карстової активності. На жаль, відновити спелеолікарню у затоплених шахтах Солотвинського солерудника за даної ситуації неможливо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-