Миколаїв з «британським» штамом напередодні Великодня

Миколаїв з «британським» штамом напередодні Великодня

Укрінформ
Попри велику завантаженість лікарень, багато хто не бачить небезпеки: люди ходять в супермаркети, підприємці “бунтують”

Ще рік тому на Миколаївщині побутувала думка, що тут є якісь особливі кліматичні умови, роза вітрів та географічне положення, які, мовляв, запобігають поширенню коронавірусної інфекції. Адже тоді регіон став останнім в Україні, де офіційно була зареєстрована захворюваність на COVID-19. Але рожеві окуляри давно спали, а за темпами поширення коронавірусу область вийшла в лідери. Зокрема, місто Миколаїв, яке вже третій тиждень перебуває в червоній епідемічній зоні й перспективи має не надто веселі. Ринки, кав’ярні, ресторани, культурно-спортивно-розважальні заклади не працюють, школи на «дистанційці», робота громадського транспорту обмежена…

Попри це, крива динаміки захворювання на COVID-19 демонструє, що ситуація залишається складною – щодня в області фіксується від 300 до 500 нових хворих. Найбільше – в Миколаєві, де госпіталі завантажені на 95-100 відсотків. Зростає й смертність: 5 квітня вперше від початку пандемії зафіксовано найбільшу кількість померлих за добу – 33.

ВІРУС СТАВ АГРЕСИВНІШИМ

«Якщо в минулі хвилі пандемії ми фіксували 10-15 відсотків позитивних тестів на COVID-19 від тієї кількості, яку нам надсилали для дослідження, то нині це 50% і більше», – розповідає заступник директора ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України», керівник обласного штабу з ліквідації наслідків НС Олександр Ігнатенков.

За його словами, наразі так звані «швидкі тести», які використовують сімейні та інші лікарі, мають досить високу точність. Якщо вони показують позитивний результат, то, швидше за все, ПЛР це підтвердить. Але тести роблять, як правило, лише тим людям, які вже мають симптоми захворювання і звертаються по допомогу до медиків.

«При цьому, ми маємо розуміти, що за класикою гострих вірусних інфекцій – на кожного підтвердженого хворого припадає до 10 безсимптомних, які не звертаються до лікарів. А це дуже небезпечно, бо вони розносять вірус далі», – каже пан Олександр. Він також стверджує, що наразі хворих на грип та інші добре відомі віруси стало значно менше, але вони теж є.

На моє запитання, який саме штам коронавірусу наразі поширений на території Миколаївщини, відповідає, що «Миколаївський обласний лабораторний центр» не має можливостей це визначати. Він лише відбирає зразки і відправляє їх до Києва. Але, за його інформацією, наразі найбільш поширеним є так званий «британський штам», який, як відомо, є значно патогеннішим від «уханського».

«У Миколаєві загострення ситуації почалося після святкування 8 березня, коли багато хто з тюльпанчиками почав ходити одне до одного в гості. І коли мені кажуть, що, мовляв, я безсимптомно або легко перехворів, тому нічого боятися, мене це обурює. Бо ця людина не усвідомлює, скількох вона могла заразити і хто, не виключено, навіть міг піти з життя через її легковажність», – говорить начальник управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай.

Ірина Шамрай
Ірина Шамрай

Своїм баченням ситуації поділилася й директорка Миколаївського обласного центру лікування інфекційних захворювань Світлана Федорова. Цей медзаклад з першого дня стоїть на передовій боротьби з пандемією. Зокрема, вона каже, що останнім часом вірус дійсно дуже змінився і став агресивнішим. Як наслідок, у хворого може дуже швидко погіршуватися стан, інколи людина навіть не встигає помітити різке загострення. Хворіють повторно навіть ті, хто вже переніс ковід у листопаді, грудні, й ті, у кого високий титр імуноглобулінів G. «Зараз уже не обов'язкові такі симптоми як втрата нюху або закладеність носа. Більше того, у тих, хто не втрачає нюх, спостерігаємо більш важкий перебіг пневмоній», – зазначає лікарка.

Світлана Федорова
Світлана Федорова

Вона також звертає увагу на те, що швидкий антиген-тест (мазок з носа) зараз роблять у будь-якій поліклініці чи лабораторії. Але навіть при наявності ковіду – він може показати негативний результат. Це, зокрема, відбувається тоді, коли не надто ретельно відбирається матеріал і проводиться тест, якщо пацієнт перед цим промивав ніс або капав краплі, пройшло більш як 4-5 днів з початку захворювання тощо. Без сумніву, ПЛР тест більш точний, але і він інколи може показати негативний результат попри наявність хвороби.

Федорова звертає увагу на те, що не потрібно в перші дні захворювання бігти на комп’ютерну томографію легень. Як правило, у цьому немає сенсу до 10-12 дня. Також не варто лікуватися тим, що порекомендувала сусідка або прочитали в інтернеті.

«Якщо у вас ломота в тілі, підвищення температури, то так, це може бути ковід. Але без паніки. Починаємо полоскати ротоглотку (Декасан, розчин соди, Лістерин), промивати ніс будь-яким солевим розчином (фізрозчин, Аква Маріс, Хьюмер), багато (3-4 літри на добу) пити рідини. При цьому контролюємо температуру тіла. Якщо 38 градусів – можна приймати парацетамол. Вище 37,5 протягом 1-2 днів – почніть протизапальне типу Німесил (Аффіда) по 1 пакетику двічі на добу після їжі. При проблемах зі шлунком – омепразол вранці натщесерце. А поки шукаєте лікаря, який вас огляне – здайте тест ПЛР. І спати лише на боці або на животі, навіть якщо не кашляєте», – дає конкретні рекомендації Світлана Федорова.

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

А ще вона радить по можливості придбати пульсоксиметр, який показує сатурацію (насичення крові киснем) і пульс. При цьому жінкам рекомендує зняти гель-лак з нігтів, бо це спотворює показники. Якщо вони нижчі 92 і не підіймаються – треба наполягати на госпіталізації. Крім того, не потрібно вживати антибіотики «для профілактики».

РИТУАЛЬНА СЛУЖБА НЕ ВСТИГАЄ

Безумовно, ці поради лікарки наразі дуже корисні, зважаючи на те, що у Миколаєві перспективи розвитку подій і виходу з червоної епідемічної зони поки що непевні.

«Якщо протягом 5-7 днів буде стабільне зниження загальної кількості хворих, тоді через-тиждень-два ми помітимо позитивні зміни й у стаціонарах, тобто кількість госпіталізацій зменшиться. А поки що говорити про те, що хвороба відступає, немає підстав. Сьогодні у нас 15-16 відсотків хворих потребують госпіталізації. З них 10% проходять через реанімацію, тоді коли раніш це було лише 6%. Вражає вірус усіх – і молодих, і старших, і дітей, і вагітних, які теж важко переносять хворобу. У групі ризику також залишаються люди з супутніми захворюваннями – сердечно-судинними, діабетом, ті, хто страждають на ожиріння. Отож іншого виходу, крім жорстких карантинних заходів, наразі не існує. Прикладом може слугувати Івано-Франківськ – там уже скорочують ліжка, бо після локдауну хвороба пішла на спад», – стверджує Ірина Шамрай.

Олександр Сєнкевич
Олександр Сєнкевич

Не випромінює оптимізму й міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич і продовжує закликати дотримуватися карантинних обмежень. «Тимчасові незручності неприємні, але вони потрібні, щоб рятувати життя інших і зменшувати навантаження на лікарів. Отож продовжуємо дотримуватися всіх карантинних заходів. Чим дисциплінованішими ми будемо, тим швидше вийдемо з червоної зони», – запевняє очільник міста.

Він також звертає увагу на збільшення кількості хворих у Миколаєві, які мають потребу в кисні. Наразі у місті обсяг ліжок із киснем сягає понад 80 відсотків, як того потребують нормативи. Але при цьому, вже виникає проблема з його поставками в медичні установи, бо виробники не встигають за попитом. Адже його потреба зросла в геометричній прогресії – щодня “ковідні” госпіталі споживають по 1,3-1,5 тонни кожен, залежно від завантаженості. «І така проблема – не тільки в Миколаєві, а й в інших містах», – сказав Сєнкевич.

Щоб стимулювати миколаївців дотримуватися карантинних обмежень, своє слово сказала навіть ритуальна служба. «Останні тижні спостерігаємо жахливу статистику кількості захворілих коронавірусом і, відповідно, смертей від його наслідків. До появи епідемії КП «Миколаївська ритуальна служба» щодня організовувала від 12 до 20 поховань. Тепер ця цифра збільшилася до 30, і майже половина – саме коронавірусні. Інколи наші працівники не встигають копати могили», – йдеться у зверненні працівників ритуальної служби до миколаївців.

При цьому в міському управлінні охорони здоров’я запевнили, що у відсотковому вимірі смертність від наслідків COVID-19 у Миколаєві майже не змінилася – вона, як і раніше, становить приблизно 2%. Але оскільки загальна чисельність хворих значно більша, то й вмирає більше людей.

А ПІДПРИЄМЦІ ВИМАГАЮТЬ РОБОТИ

Але попри все це, багато хто так і залишився при думці, що коронавірус, мовляв, то вигадка, на якій спекулюють влада та медики… Пройшовшись містом, я побачила на вулицях чимало людей, які гуляли, пили каву, відвідували ринки, магазини. Не надто бентежить ситуація й власників супермаркетів, робота яких не заборонена. Кількість покупців там переважно ніхто не контролює, на касах, частина яких закрита, – черги.

Крім того, не вщухають так звані «голодні бунти» підприємців, які виходять на вулиці Миколаєва з вимогою забезпечити їхні конституційні права на працю. Вони не втомлюються стверджувати, що «діти хочуть їсти, а їм нема за що купувати найнеобхідніше і сплачувати комуналку». Реагуючи на це, міська рада прийняла рішення «Про реалізацію права на працю суб'єктів господарювання на території міста Миколаєва в умовах карантину». У ньому декларується «підтримка забезпечення реалізації права на працю суб'єктів господарювання». Отож міськрада просить Кабмін переглянути обмеження для підприємців, зокрема, дозволити роботу непродовольчих ринків у червоній карантинній зоні. Але чи відгукнеться уряд на це – велике питання.

Разом із тим, «злі язики» твердять, що метушня довкола теми пом'якшення локдауну – це лише спроба дати «випустити пару» і трохи зменшити соціальну напругу. Адже цього разу уряд значну частину прав на введення карантинних обмежень делегував на місця. А заразом – і всю відповідальність за непопулярні заходи. Місцева влада, зіткнувшись із невдоволенням людей, змушена якось викручуватися. Насправді ж, суттєвого пом'якшення карантину в найближчі дні, а то й тижні, чекати не варто. Тим більше, що попереду Великдень.

Щоправда, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, настроєний трохи оптимістичніше. За його словами, за останні дні все ж з’явився невеликий позитив. «Подивимось динаміку наступних днів і сподіватимемося, що спад буде й надалі. Якщо ситуація буде розвиватися за сценарієм Івано-Франківщини, то є надія, що ми зможемо вийти з червоної зони ще до кінця квітня», – зазначив керівник області.

 Віталій Кім
Віталій Кім

Окрім карантинних обмежень, посприяти ситуації могли б і швидші темпи вакцинації. Відповідно до інформації обласного управління охорони здоров’я ОДА, станом на 13 квітня на Миколаївщині першою дозою вакциновано 12578 людей і процес цей триває. Крім того і МОЗ, і чиновники різних рівнів не втомлюються закликати мешканців іти на щеплення. Але, як часто у нас трапляється, права рука не знає, що робить ліва через брак елементарної комунікації. Наведу яскравий приклад. Кілька тижнів тому, скориставшись гарячою лінією МОЗу, автор цих рядків особисто записала 81-річного чоловіка у чергу на вакцинацію. Через певний час звідти справді зателефонували і призначили місце, дату та час. І яким же було розчарування літньої людини і її рідних, коли за день до процедури знову подзвонили, але вже з пункту щеплення у Миколаєві, і повідомили: для вас вакцини немає, чекайте…

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-