U-LEAD консультує громади у сфері міжмуніципального співробітництва

U-LEAD консультує громади у сфері міжмуніципального співробітництва

Децентралізація
Укрінформ
Експерти Програми "U-LEAD з Європою" консультують громади, зокрема на Львівщині, у сфері міжмуніципального співробітництва.

Про це Укрінформу повідомили у Львівському регіональному офісі Програми.

Як зазначається, розпочалася серія консультацій, яка присвячена темі міжмуніципального співробітництва громад. Очільниця Львівського офісу Галина Хрущак зауважила, що найчастіше громади користуються цим інструментом для реалізації короткотермінових проєктів, проте мало використовують для спільного розвитку або утримання установ, які забезпечують надання послуг мешканцям.

«Проте у період, коли на громади покладені нові повноваження, слід уважніше придивитися до цієї можливості, адже міжмуніципальне співробітництво здатне допомогти громадам у більш тривалій перспективі. Для прикладу, цією можливістю можуть скористатися сусідні громади, які хочуть отримати послуги в іншій громаді, яка раніше була районним центром. Йдеться про співпрацю у сфері культури, охорони здоров'я, надання соціальних послуг тощо», - сказала вона.

Під час консультацій радник Львівського офісу Андрій Гнида проаналізував договори міжмуніципального співробітництва у різних сферах, аби продемонструвати їхню ефективність, та розповів про особливості нормативно-правового регулювання у цій сфері.

Інший радник Юрій Голинський розповів про особливості фінансування таких договорів, зокрема поінформував про новації законодавства, які цьогоріч обмежують можливості співпраці, наприклад, у сфері надання медичних послуг первинного чи вторинного рівня.

У Львівському регіональному офісі зауважують, що міжмуніципальне співробітництво - це механізм не лише для економії фінансових ресурсів громади, а й спосіб досягнення якісніших результатів коштом синергетичного ефекту. Воно фактично формує нову модель відповідальності між громадами, а також дає змогу розв'язати актуальні питання, які вони самостійно не можуть вирішити.

Читайте також: Представникам тергромад Одещини розповіли, як налагодити співпрацю зі ЗМІ

Зазначається, що договори міжмуніципального співробітництва можна укладати щодо ремонту доріг, поводження з твердими побутовими відходами, створення місцевої пожежної бригади, розвитку мережі Інтернет, будівництва газопроводу та об'єктів інфраструктури тощо.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-