Абрамовський розповів про рівень радіаційного фону на Донеччині і Луганщині

Абрамовський розповів про рівень радіаційного фону на Донеччині і Луганщині

Укрінформ
Радіаційний фон у Донецькій і Луганській областях в межах норми, проте регіону може загрожувати екологічна катастрофа через те, що окупаційна адміністрація перестала відкачувати воду з радіаційної порожнечі в шахті "Юний комунар".

Про це заявив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"Радіаційний фон в Донецькій і Луганській областях ми проконтролювали востаннє на початку березня. Всього контролювали його двічі: 17 лютого і 5 березня. Проконтролювали, відібрали зразки ґрунтів і води — поверхневих і підземних вод. Поки що все в нормі. Наскільки довго триватиме цей стан норми, припустити складно", — зазначив міністр.

За його словами, для повного розуміння ситуації шахту мають дослідити експерти, однак окупаційна адміністрація не надає туди доступу: ні українським фахівцям, ні представникам ОБСЄ і Міжнародного агентства з ядерної енергетики не дозволено відвідати територію шахти для дослідження та моніторингу режиму водовідведення.

"За нашою інформацією, із сухої консервації шахта перейшла в мокру консервацію, тобто — затоплення. Наскільки об’єктивною є ця інформація, зараз сказати складно, тому що доступу до шахти немає. Якщо це так, то через гідравлічний зв’язок між шахтами води можуть потрапляти з порожнеч у інші порожнечі, тобто переходити в інші стовбури шахт. Чим це закінчиться, можна тільки припускати", — зазначив Абрамовський.

Читайте також: В Україні обмежать використання свинцю - Абрамовський

Як повідомлялося, у 2018 році окупанти заявили, що припиняють відкачування води на шахті «Юний комунар», де в 1979 році був проведений «експериментальний» ядерний вибух. За словами українських фахівців, у такому разі радіоактивні відходи разом з неконтрольованими підземними водами поступово вийдуть на поверхню з глибини 1000 м, що загрожуватиме екологічною катастрофою.

Фото: shutterstock.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-