На Одещині лише 43% територіальних громад мають ЦНАПи - «U-LEAD з Європою»

На Одещині лише 43% територіальних громад мають ЦНАПи - «U-LEAD з Європою»

Децентралізація
Укрінформ
В Одеській області лише 43% територіальних громад мають Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Про це йдеться у пресрелізі Одеського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», який є у розпорядженні Укрінформу.

«В Одеській області наразі утворено 42 Центри надання адміністративних послуг, однак при цьому лише 43% територіальних громад мають ЦНАПи», - зазначається у повідомленні.

За даними регіонального офісу, при райдержадміністраціях області створено 24 ЦНАПи, при органах місцевого самоврядування – 18, з яких сім Центрів утворено в містах обласного значення ще починаючи з 2014 року. Крім того, у п’яти містах області утворено по 2 ЦНАПи різними органами влади (тобто і райдержадміністраціями, і міськими радами). Є також сільська громада, де утворено 2 окремих ЦНАПи ще до об’єднання громад в адміністративному порядку.

Також в Одеській області десять територіальних громад скористалися допомогою Програми «U-LEAD з Європою» для створення та облаштування належних ЦНАПів. 55 територіальних громад із 91 поки що не мають їх взагалі.

В Одеському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою» звертають увагу, що згідно з нормами українського законодавства, утворення ЦНАПу міськими, селищними та сільськими радами є обов'язковою нормою.

Читайте також: Закарпатські громади ознайомилися з основами проєктного менеджменту

Також зауважують, що прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про адміністративні послуги» передбачено поступовий перехід до виконання такого обов’язку. «Міські та селищні ради в адміністративних центрах колишніх районів мають утворити ЦНАП до кінця цього року; міські, селищні та сільські ради, що представляють інтереси територіальних громад з населенням понад 10 тисяч мешканців, мають утворити ЦНАП до 1 січня 2023 року; громади з населенням менше 10 тисяч мешканців зобов’язані утворити ЦНАП до 1 січня 2024 року, причому за умови виділення відповідного державного фінансування на будівництво, реконструкцію, облаштування приміщень та забезпечення обладнанням таких Центрів», - пояснили в Одеському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою».

За даними регіонального офісу, органам місцевого самоврядування необхідно утворити 74 власних центри, більшість з яких - у громадах з населенням менше ніж 10 тисяч осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян і розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-