У Запоріжжі до Дня добровольця провели автопробіг

У Запоріжжі до Дня добровольця провели автопробіг

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі відбувся автопробіг до Дня добровольця, який провели ветеранські організації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Понад пів сотні автомобілів-учасників автопробігу з прапорами своїх бойових підрозділів зібрались на площі Запорізькій та проїхали центральним проспектом міста.

"День добровольця - це свято всіх, хто з перших днів долучився до захисту держави. Добровольці - це ті, хто відстоював, відстоює, захищав і продовжує захищає нашу державу", – вважає співорганізатор автопробігу, ветеран АТО, доброволець полку «Азов» Михайло Пирог.

За його словами, бути добровольцем - це велика відповідальність перед оточуючими, тим, хто тобі довіряє, перед тими, кого ти захищаєш.

"Це відповідальність і перед тими, хто вже сплатив найвищу ціну - віддав своє життя на захист нашої держави. Це вдячність їм за їхній подвиг", - додав ветеран.

Організаторами автопробігу виступили шість ветеранських організацій: Запорізька обласна асоціація об’єднань учасників АТО/ООС; Запорізька міська організація ветеранів АТО; Запорізька рада ветеранів АТО; Правий сектор; Запорізьке Ветеранське братерство; Запорізьке об’єднання ветеранів АТО та бійців ОЗСП "АЗ0В".

Фінішував автопробіг на Майдані Волі, де було презентовано "Меморіал захисникам України".

Проєкт пам’ятника обирався на конкурсній основі. До громадських обговорень конкурсною комісією було допущено шість проєктів, ще два – йшло поза конкурсом. Обговорення відбувалися в онлайн режимі на сайті Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради.

У Запоріжжі на честь Дня Добровольця провели автопробіг / Фото: пресслужба Нацкорпуса

Переміг проєкт Андрія Сидоренка: композиція із чорного граніту, мармуру та залізобетону, яка являє собою пам’ятник захисникам України і Стелу пам’яті загиблим у російсько-українській війні 2014-2020 років.

Планується, що пам’ятник буде встановлено на круглий гранітний постамент із написом «Слава Україні! Героям Слава!».

Він складатиметься з кількох елементів – здвоєного тризуба (малого Герба України), мечів на тризубі, козацького хреста в основі здвоєного тризуба і мозаїчної вишиванки.

Читайте також: Марш добровольців пройшов у Дніпрі

Як повідомлялося, з нагоди Дня українського добровольця Президент Володимир Зеленський підписав указ № 97/2021, яким відзначив державними нагородами тих, хто виявив особисту мужність у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України - орденом «За мужність» ІІІ ступеня відзначено 67 добровольців, з яких 64 – посмертно.

14 березня 2014 року 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону. Потім до них приєдналися ще тисячі людей, які вирушили на Донбас. Новоствореному батальйону присвоїли ім‘я генерала Сергія Кульчицького, який загинув 29 травня 2014 року під час бойових дій у Слов‘янську.

З 2017 року День українського добровольця щороку відзначається в Україні 14 березня.

Фото: akzent.zp.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-