Проблеми на Луганській ТЕС: Укренерго обіцяє поки не відключати світло

Проблеми на Луганській ТЕС: Укренерго обіцяє поки не відключати світло

Укрінформ
ПрАТ "НЕК "Укренерго" не буде застосовувати графіки аварійних відключень в Луганській області, оскільки Луганська ТЕС продовжує працювати на газі одним блоком.

Про це пише пресслужба Укренерго.

"Укренерго не буде застосовувати графіки аварійних відключень в Луганській області. Луганська ТЕС продовжує працювати на газі одним блоком зі зниженою надійністю енергопостачання регіону. За добу станція виробляє в середньому 3,3 млн кВт∙год електроенергії", - йдеться у повідомленні.

У компанії нагадали, що через відсутність вугілля антрацитової групи Луганська ТЕС вже більше місяця спалює природний газ для виробництва електроенергії.

"Укренерго" у випадку припинення постачання палива на станцію і як наслідок – зупинки Луганської ТЕС, буде змушене застосувати графіки аварійного відключення споживачів електричної енергії (ГАВ) з метою недопущення повного знеструмлення півночі Луганської області.

Читайте також: Гончарук обіцяє, що споживачі Луганської ТЕС не залишаться без тепла і світла

Графіки таких обмежень електропостачання складаються та затверджуються завчасно, у тому числі на базі даних, які подає регіональний оператор системи розподілу. Це необхідно для того, щоб запобігти автоматичному та неконтрольованому диспетчерами знеструмленню регіону у разі зупинки Луганської ТЕС.

З метою уникнення аварійної ситуації в Луганській області, системний оператор звернувся до Міністерства енергетики та захисту довкілля, Державної служби надзвичайних ситуацій та Служби безпеки України з проханням втрутитися в ситуацію та забезпечити постачання палива на Луганську ТЕС.

Як повідомлялося, вчора Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд шукає шляхи для забезпечення енерго- і теплопостачання для жителів півночі Луганщини.

Читайте також: Постачати газ для Луганської ТЕС має ДТЕК - Нафтогаз

Як відомо, з червня 2019 року Луганська ТЕС не отримує вугілля, оскільки ДТЕК не отримав квоти на поставки вугілля зі своїх шахт у Ростовській обл. (РФ). З 27 липня станція перейшла на спалення природного газу через спрацювання вугільних складів.

На засіданні попереднього уряду 14 серпня міністри вирішили, що НАК "Нафтогаз України" повинен з 27 липня 2019 року постачати природний газ на Луганську ТЕС ("ДТЕК Східенерго") по 2895 грн за 1000 куб. м (без ПДВ, транспортування та розподілу). Це значно дешевше ціни для побутових споживачів та інших споживачів за спеціальними цінами.

У "Нафтогазі" заявили, що у серпні збитки від таких поставок складуть 100 млн грн, а з настанням опалювального сезону збитки зростуть до 200-300 млн грн на місяць.

Після цього в уряді заявили, що станція буде отримувати природний газ без застосування регульованої спеціальної ціни. Станція перейшла до роботи одним енергоблоком для зменшення обсягів використання природного газу.

Читайте також: Постачання газу Луганській ТЕС за пів ціни завдасть збитків держбюджету — Нафтогаз

Луганська ТЕС з початку війни перебуває у енергоострові і є єдиним джерелом електроенергії для півночі Луганської області. Проте наразі налагоджена схема альтернативного енергопостачання через мережі обленерго.

Щоб приєднати Луганську ТЕС до єдиної енергосистеми України НЕК "Укренерго" почало будівництво спеціальної підстанції "Кремінська". Будівництво мають завершити 31 травня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-