У Чернівцях розставили 86 капканів, щоб нагадати про політв'язнів

У Чернівцях розставили 86 капканів, щоб нагадати про політв'язнів

Фото
Укрінформ
Сьогодні, 19 вересня, у Чернівцях проходить одноденна акція на підтримку українських політичних в'язнів. На Центральній площі міста правозахисники встановили 86 капканів - як нагадування про бранців Кремля.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"86 політв'язнів досі утримуються у російських тюрмах та в окупованому Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у плануванні "диверсій", "терактів" - щоб створити картинку для російської пропаганди", - говорить експерт Кримської правозахисної групи Олена Лисенко.

Акція на підтримку українських політв'язнів у Чернівцях / Фото: Віталій Олійник, Укрінформ

Родичі полонених поділилися історіями та прикладами безправ’я і залякування, які чинить Російська Федерація і окупаційна влада на Кримському півострові.

Читайте також: Денісова повторно звернеться до РФ щодо 113 ув’язнених українців

"Моєму сину 34 роки. Уже 2 роки він сидить в тюрмі, за тероризм. А насправді він був журналістом. Знімав на відeо суди, обшуки. А за це і до нього прийшли з обшуком. Перевернули весь дім. Навіть візочок, де був 10-денний хлопчик перекинули. Формальна причина - розмови у мечеті про захоплення влади. В домі при обшуку не знайшли жодного доказу. Отаке фейкове звинувачення. Пише з СІЗО лист- боріться, не зупиняйтесь. Ви нам даєте сили, і наша жертва не є даремною", - розповіла мати в'язня Тимура Ібрагімова Ніяра.

Історію затримання та ув'язнення кримського татарина Енвера Мамутова розповіла його дружина Аліє Абселямова.

"У 2016 році, о 6 ранку залетіли озброєні люди. Це був напад. Без повістки і пояснень вели обшук 5 годин і забрали чоловіка. Ми шукали 5 днів його. Знайшли в Сімферопольськлму СІЗО номер 1. Він організовував свята на Рамадан. Прищеплював традиції і звичаї усім. А за це дали 17 за тероризм і за намір захопити владу. Його вже етапували у Ростов. У нас в Криму ведеться гібридна депортація. Одних саджають. Інші тікають або борються. Репресії масові. Це ціна інакодумства", - сказала Абселямова, яка виховує семеро дітей.

Також на площі встановили інформаційний стенд, де пояснюється мета заходу і розміщені дані про українських військовополонених.

У встановленому інформаційному наметі роздають тематичні газети, охочим пропонують написати листа підтримки для в’язнів Кремля, який передадуть кожному адресату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-