У Сумах - надскладна ситуація з наповненням міського бюджету

У Сумах - надскладна ситуація з наповненням міського бюджету

Укрінформ
У Сумах через дії обласної влади склалася надскладна ситуація з наповненням міського бюджету - його коштів вистачає лише на захищені видатки.

Про це під час апаратної наради в міськраді заявив мер Сум Олександр Лисенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зараз у складній ситуації, за 20 років такої ситуації з бюджетом нашого міста, як доповіла мені Світлана Андріївна (директор міського департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана Липова – ред.), ще не було. Тому ми в першу чергу будемо фінансувати соціально-гуманітарну сферу і зарплати вчителям та медикам. Ще такого недофінансування – 93 млн грн – в нас не було», - зазначив Лисенко.

Така ситуація, додав він, склалася через виведення із Сум комунальних підприємств обласної ради і реєстрація їх за новими адресами поза межами обласного центру, в той час як вони продовжують свою роботу в місті.

«Це не тому, що не працюють міські підприємства, а тому що підприємства обласної ради рішенням однієї людини виведені з реєстрації з міста Суми, а це наші театри, наші лікарні, спортивні школи. Я кажу наші, бо вони розміщені в Сумах, розташовані в приміщеннях, що належать сумській громаді, за які ми даємо пільги. На жаль, всі вони сьогодні сплачують ПДФО не до бюджету міста Суми, чим зробили в ньому велику прогалину», - наголосив міський голова.

Очільник міста закликав депутатів обласної ради на найближчій сесії порушити дане питання та вплинути на ситуацію.

«Треба, щоб ті люди, які це зробили, вони це і виправили. Вони можуть це зробити, ще не пізно. Якщо половина коштів, що плануються до кінця року до виведення, повернеться, ми завершимо нормально бюджетний рік», – підкреслив Лисенко.

Директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана Липова повідомила, що на початок вересня сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 93,8 млн грн або –7,6%, за розписом – 48,8 млн грн або – 4,1%. Головний фінансист Сум спрогнозувала подальше погіршення фінансової ситуації в місті.

Читайте також: Через борги Енергодар готовий до опалювального сезону лише на 30%

«40 підприємств обласної ради перереєструвались. Сьогодні така ситуація, що фінансуємо лише соціальні захищені статті. По капітальних видатках, видатках розвитку, тобто тих, що забезпечують життєдіяльність міста, – велика затримка. Передбачаю, що з вересня ситуація погіршиться, адже розпочався новий навчальний рік, а отже збільшаться видатки по освіті, зокрема в частині заробітної плати, харчування дітей», – зазначила Липова.

Посадовиця повідомила, що повторно підготовлено листи на Міністерство фінансів України, аби там зменшили розмір реверсної дотації для міста Суми, а різницю покрили коштами районів, куди «перейшли» обласні комунальні заклади і де спостерігається перевиконання дохідних показників.

У грудні 2018 року управління майном Сумської обласної ради вдалося до перереєстрації установ, підприємств, закладів обласної комунальної власності, які розташовані в Сумах. Загалом свої юридичні адреси змінили понад 40 закладів, які тепер сплачують ПДФО до бюджетів за місцем своєї нової реєстрації у Сумському, Білопільському та Краснопільському районах Сумщини. Керівництво Сум спершу заявило, що такі дії орієнтовно позбавлять бюджет міста 74 мільйонів гривень, недоотриманих від надходження податку на доходи фізичних осіб, але поступово ця цифра росла і зараз становить 93 мільйони гривень.

У Сумській міськраді такі дії обласної ради вважають незаконними, на що представницький орган звертав увагу як правоохоронних органів області, так і вище керівництва України, говорячи, що у даному випадку йдеться про цілеспрямоване та систематичне руйнування фінансової основи місцевого самоврядування у місті. Але результатів ці звернення досі не дали.

 Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-