Пулинська ОТГ планує залучати інвесторів і покращувати якість комунальних послуг

Пулинська ОТГ планує залучати інвесторів і покращувати якість комунальних послуг

Децентралізація
Укрінформ
У Пулинській селищній об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) на Житомирщині працюють над розробкою стратегії розвитку, пріоритетними цілями якої стануть залучення інвестицій та покращення якості надання комунальних послуг.

Стратегію розвитку до 2027 року об’єднаній громаді допомагає розробляти Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стратегія – це перспектива і наше бачення того, що будемо робити у громаді впродовж найближчих років. Завдяки цьому документу чітко визначимо, на які напрямки потрібно передовсім спрямувати фінансовий ресурс. Уже зараз помітно як активізувалися жителі громади, які самі визначають пріоритети і прагнуть до якісних змін», - розповів Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк.

За його словами, першою стратегічною ціллю стане залучення інвесторів, адже це нові робочі місця, надходження до місцевого бюджету та соціальні угоди, завдяки яким підприємці фінансують освітні та культурні проєкти. Серед переваг ОТГ – вільні земельні ділянки, добре транспортне сполучення завдяки трасі Київ - Чоп, яка проходить поруч, газифікація всієї території громади та можливість підвести воду до нових об’єктів.

Другою пріоритетною ціллю стратегії стане покращення якості надання комунальних послуг. Гаврилюк поінформував, що в смт Пулини прокладено 24 км нових труб водопровідної мережі, а тепер потрібно змінювати підхід до обслуговування споживачів, підвищуючи якість води та коригуючи тарифи.

Цього року Пулинська ОТГ почала заробляти на переданих у комунальну власність землях за межами населених пунктів і там планують, що надходження від оренди поступово зростатимуть.

«Нам передали у власність понад 3700 га землі. Цього року ми провели три земельні аукціони, на яких сподівалися заробити 100 тис. грн, а в результаті отримали майже 450 тисяч. Восени плануємо провести аукціони ще по 13 ділянках. Частина земель, які ми отримали, заліснені, але підприємців це не лякає, адже вони викорчовують там дерева й готують ділянки до використання», - зауважив заступник голови громади Олександр Макеєнко.

Як розповів радник з регіонального розвитку Житомирського ЦРМС Георгій Федорук, Пулинська ОТГ активно працює над розробкою стратегії, залучаючи до цього молодь, підприємців, депутатів, представників громадських організацій.

Результати проведеного опитування жителів громади свідчать, що найкраще люди оцінюють освітню мережу своєї ОТГ, а найгірше – можливість працевлаштування та стан доріг і тротуарів.

«Цього року ми допомагаємо розробляти стратегії розвитку Пулинській, Народницькій, Червоненській, Високівській та Семенівській об’єднаним територіальним громадам. Акцент робимо на тому, що потрібно визначати 2-3 стратегічні цілі, аби не розпорошуватися. Досвід свідчить, що 95% громад України першою ціллю визначають економічну галузь, а другою – інфраструктуру чи соціальну сферу. Найближчим часом організуємо для представників Пулинської ОТГ тренінг із проєктного менеджменту», - наголосив Федорук.

На третьому засіданні робочої групи із розробки стратегії розвитку Пулинської ОТГ її представники методом мозкового штурму визначили пріоритети у ключових галузях на найближчі три роки. Майбутні проєкти стосуються таких сфер: інфраструктура (вуличне освітлення, капітальний ремонт доріг і тротуарів, забезпечення доступу до закладів освіти та органів влади людям із особливими потребами, організований вивіз твердих побутових відходів), медицина (підтримка молодих лікарів і забезпечення їх житлом, гарантування пільгового доступу до медичних послуг учасникам бойових дій та людям з особливими потребами), молодь і спорт (відкриття тренажерного залу і скейт-парку), бізнес та інвестиції (пільгове кредитування, зменшення орендної плати для ФОП, детінізація бізнесу), культура та туризм (електронна бібліотека з центром у Пулинах і філіями по селах, ремонт будинків культури, визначення об’єкту-візитівки громади).

Читайте також: Для виживання малим громадам Дніпропетровщини потрібно "товаришувати" - ЦРМС

Начальник відділу освіти Пулинської селищної ради Наталія Опанащук поділилася новацією, яку запровадять у громаді з нового навчального року.

«Ми запропонували ініціативу «Міняю учня», аби вирішити питання оптимізації шкіл. Так дітей із філій на 2 тижні ми переведемо на навчання до опорного навчального закладу. Натомість з опорної школи – в її філії. Потім діти обміняються враженнями і ми побачимо, наскільки доцільна оптимізація».

Пулинська ОТГ створена у 2017 році. До її складу увійшло 26 населених пунктів, де на площі 337,89 кв. км проживає понад 11 тис. людей.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-