Негода назвав ключові завдання децентралізації на найближчі роки

Негода назвав ключові завдання децентралізації на найближчі роки

Укрінформ
Уряд України схвалив завдання у сфері децентралізації на 2019-2020 роки, ключовими з-поміж яких є затвердження нових територіальних основ для розвитку мережі об'єднаних територіальних громад та передачі повноважень виконавчої влади новоутвореним органам місцевого самоврядування.

Про це перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода 17 травня розповів на прес-конференції «Новий етап децентралізації в Україні» в офісі Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кабмін визначив нашим головним завданням на 2019-2020 роки - затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад і районів. Без такої основи ми не зможемо обрати на місцевих виборах у 2020 році ефективні органи місцевого самоврядування. Допустити цього не можна, бо в такому разі залишимо функціонувати архаїчну, неефективну систему, створену ще в 60-х роках минулого століття під іншу політичну систему і соціальний лад. Ми ж бачимо, що в сучасних умовах вона не працює, тому підлягає заміні", - зазначив Негода.

За його словами, не менш важливо успішно реалізувати друге завдання - передати повноваження виконавчої влади новоутвореним органам місцевого самоврядування. “Наголошую: це можна буде зробити лише в разі створення мережі самоврядних об'єднаних територіальних громад. Бо порівняно з нереформованими сільрадами вони виглядають приблизно так, як автомобілі "Запорожець" і "Mercedes" за своїми якостями. Обидві машини можуть виглядати гарно, але якщо поставити їх на одну трасу - наперед знаємо, хто стане переможцем у швидкісному подоланні встановленої відстані. Іншими словами, повноваження можна передати лише тим, хто готовий їх ефективно реалізувати", - наголосив перший заступник міністра.

Наступний крок у сфері децентралізації, акцентував Негода, це створення належної ресурсної бази, передусім фінансової. Так само потрібно здійснювати моніторинг виконання стратегічних завдань. Тому зараз відпрацьовуємо механізм проведення місцевих референдумів, маємо забезпечити прозоре проведення виборів голів і членів місцевих рад та вдосконалення системи контролю за дотриманням законності в діяльності органів місцевого самоврядування.

Читайте також: У Новограді-Волинському вчилися розробляти проекти та шукати для них гранти

Перший заступник глави Мінрегіону відповів на низку запитань щодо підсумків реалізації першого етапу реформи з децентралізації.

У заході також узяли участь директор Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен і радники з питань децентралізації та комунікації Оксана Гуненкова і Євгенія Генова.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Одеський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-