На Закарпатті у 2019 році передбачається створення 53 громад

На Закарпатті у 2019 році передбачається створення 53 громад

Децентралізація
Укрінформ
Експерти назвали дедлайн, коли на Закарпатті повинен бути створений перспективний план об'єднання громад, — травень 2019 року. Передбачається створення 53 громад.

У Закарпатському регіоні найменша в країні кількість ОТГ — лише шість, протягом останнього року не було створено жодної нової. Закарпаття також залишається єдиною в країні областю, де немає перспективного плану формування об'єднаних громад. Незважаючі на таку сумну картину, експерти сподіваються, що 2019 рік стане в області роком децентралізації. 

Про це заявив директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Іван Дем'янчук на прес-конференції щодо підсумків реформи децентралізації в 2018 році в Закарпатській області. Захід був організований Закарпатським ЦРМС, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

“В минулу неділю в країні пройшли вибори в 78 ОТГ, але цей процес не зачепив, на жаль, жодну громаду на Закарпатті. Тим не менше, ми постійно наголошуємо на цифрах: в країні наразі є діючі 782 об'єднані територіальних громади. Справді, дуже важливо називати цю цифру в регіоні, де за рік не створилося жодної нової ОТГ — з тим, аби жителі області розуміли і відчували, що це загальнодержавний процес і він також відбуватиметься і на Закарпатті,” - сказав Дем'янчук.

З його слів, за останні три місяці в регіоні активізувалися потенційні ОТГ, які консультуються із радниками ЦРМС. Також є сільради, які ініціюють процес обговорення об'єднання на місцях, відтак, можна говорити про те, що у січні до ОДА буде декілька нових звернень на отримання висновку для створення ОТГ. “Маємо надію, що вибори в цих громадах відбудуться весною 2019 року,” - каже Дем'янчук.

Читайте також: Тергромади Буковини представили свої стратегії розвитку та інвестиційні паспорти

Він нагадав, що наразі на Закарпатті є 6 ОТГ, які з 2018 перейшли на міжбюджетні відносини з державою. Ще 5 ОТГ вже пройшли відповідні процедури і очікують відповідних рішень від Закарпатської ОДА. Разом із тим, Володимир Феськов, радник Закарпатського ЦРМС з питань децентралізації, вважає, що 2019 рік буде складний в регіоні з точку зору ходу реформи, особливо для тих громад, котрі хочуть об'єднатися добровільно.

“Дуже стиснуті строки, в які реформа має бути закінчена, - сказав він. - Вибори в жовтні можуть стати останніми, до яких громади можуть об'єднатися добровільно. Часу залишилося зовсім мало. Далі держава буде об'єднувати громади централізовано, за тими планами, які затвердить”, - підкреслив він.

Феськов відмітив, що зараз в області помітно пришвидшується робота над перспективним планом формування громад.

“Нагадаю, що Закарпаття - єдина область, де він відсутній, - сказав він. - Протягом перших місяців 2019 року експерти, представники ОДА та депутати облради повинні будуть його створити, схвалити та передати на затвердження до Кабміну”.

Цей документ важливий, наголошує Феськов, бо він показуватиме конфігурацію громад на Закарпатті. З його слів, останній варіант перспективного плану передбачає створення в області 53 громад.

“Дедйлан прийняття перспективного плану — травень 2019 року. До цього часу він має бути переданий на затвердження до Кабміну, “- акцентував Феськов.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Сергій Гудак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-