У роботу ЦНАПів впровадять гендерний досвід Швеції

У роботу ЦНАПів впровадять гендерний досвід Швеції

Децентралізація
Укрінформ
У Києві презентували посібник практичних рекомендацій щодо інтегрування гендерного підходу в роботі ЦНАП.

Про важливість врахування гендерної складової при організації роботи установ, що надають населенню послуги, на презентації посібника сказала керівник напряму покращення якості надання адміністративних послуг населенню Програми “U-LEAD з Європою” Сусанна Делланс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цей посібник дає практичні рекомендації керівництву громади та ЦНАП, працівникам ЦНАП у тому, як інтегрувати гендерний підхід у свою роботу. В його основі шведський досвід впровадження гендерного підходу в органах місцевого самоврядування, адаптований до українського контексту українськими та шведськими експертами.

Він є першим в Україні комплексним збірником, де є концептуальні принципи та практичні рекомендації. Це важливо тому, що ЦНАП в громаді є основним майданчиком зустрічі влади та громадян. Отже, рівне залучення жінок та чоловіків до всіх етапів діяльності центру є необхідним як для належної роботи ЦНАП, так і для сталого розвитку громади”, - розповіла Делланс.

Як зазначив на презентації заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Тарас Токарський, компонент гендерної рівності є критично важливим для країни і в економічному, і в гуманітарному, і в регіональному аспектах. Так, за його словами, зараз в Україні на ринку праці залучено вдвічі більше чоловіків працездатного віку, ніж жінок. В той же час забезпечення рівного представництва жінок та чоловіків у різних галузях економічного і суспільного життя позитивно вплине як на ВВП країни, так і на добробут окремих громад.

Читайте також: На Черкащині дві сільради уклали угоду про створення спільного ЦНАПу

“Якщо подивитися на забезпечення гендерної рівності не тільки в Україні, а в світі, доконаний факт, який підтверджений багатьма країнами - забезпечення гендерної рівності сприяє зростанню добробуту людей. Є дослідження, які показують, що навіть в США, Японії, інших розвинених країнах забезпечення гендерної рівності дозволить збільшити ВВП цих країн, якщо буде досягнуто гендерного паритету. Так у США це додатково 1 трлн 750 млрд доларів до ВВП, у Великій Британії 250 млрд додатково. Не робилося таких досліджень по Україні, але переконаний, що Україна не є винятком, і забезпечення гендерної рівності дозволить і в Україні досягнути як зростання ВВП, так і добробуту в кожній окремій громаді, якщо буде забезпечено гендерний паритет”, - сказав Токарський.

Посібник створено групою експертів напряму з покращення якості надання адміністративних послуг населенню Програми “U-LEAD з Європою”, який управляється Шведським агентством міжнародного розвитку (SIDA) і реалізується міжнародною організацією SKL International. Загалом в посібнику представлено практичні рекомендації щодо впровадження та застосування гендерної політики в громадах.

Зокрема, рекомендації щодо збору статистичних даних та їх розподіл за статтю, підвищення обізнаності та розуміння гендерних питань, рівного залучення різних груп жінок та чоловіків до усіх етапів планування ЦНАП, впровадження гендерного підходу в організації роботи ЦНАП, забезпечення гендерного балансу тощо. Також в посібнику представлено нормативно-правову базу, яка регламентує питання гендерної рівності в законодавстві України, міжнародні документи, які ратифікувала Україна, шаблони документів та інструменти гендерної оцінки.

В Києві презентували посібник «Інтегрування ґендерного підходу в роботі Центрів надання адміністративних послуг»

Посібник також доступний в електронному вигляді.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Геннадій Мінченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-