У Житомирі землевпорядники обговорили використання та облік земель тергромад

У Житомирі землевпорядники обговорили використання та облік земель тергромад

Децентралізація
Укрінформ
Представники об’єднаних територіальних громад Житомирщини обговорювали важливість картографічного моделювання для раціонального використання земельних ресурсів, планування території та визначення меж населених пунктів.

Про це йшлося під час семінару «Картографічне моделювання адміністративно-територіального устрою», що пройшов з ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Доволі часто об’єднані громади не знають чітких меж своїх населених пунктів, а тому приймають неякісні рішення. Земля - це другий, найбільш цінний ресурс громади після людей, але його облік дуже неефективний. У семінарі беруть учать громади, які вже створили містобудівний кадастр, і ті, хто тільки робить перші кроки в такому напрямку. Наша мета – навчитися робити це правильно, за допомогою сучасного програмного забезпечення, яке значно економить час та підвищує ефективність», - зауважив експерт із просторового планування та управління ресурсами Житомирського ЦРМС Олександр Гнітецький.

За його словами, реформа децентралізації значно змінила роль землевпорядників. Нині їхні найважливіші функції зводяться до того, що вони відповідають за реалізацію земельної реформи в ОТГ, контролюють ефективне використання земель та ведуть облік і звітність.

Роботу землевпорядників значно спрощують сучасні комп’ютерні ГІС-технології, що дозволяють поєднувати модельне зображення території з інформацією табличного типу. Серед переваг ГІС-програмування – можливість перевірити власні межі та ділянки перед погодженням, провести інвентаризацію земель, створити фундаментальний містобудівний кадастр.

Гнітецький навів приклад смт Нова Борова Хорошівського району Житомирщини, де вважали, що на території населеного пункту є понад 588 га землі. Коли ж повторно порахували, то отримали 640 га. Після проведеної кропіткої роботи Нова Борова стала першою в області, де створили новий генеральний план.

Як зауважила начальник відділу містобудування, архітектури та кадастру Житомирської ОДА Валентина Умінська, в ідеалі містобудівний кадастр повинен показувати як можна використовувати будь-який фрагмент землі та повністю відійти від ручного управління.

«На Житомирщині розроблена схема планування області, яка доступна усім користувачам. Тому при проектуванні генеральних планів населених пунктів і схем планування території потрібно керуватися цим документом», - акцентувала Умінська.

До серверу обласного містобудівного кадастру уже приєдналися Коростишівська та Олевська ОТГ, а до кінця року там з’являться міста Коростень, Малин та Андрушівка.

Читайте також: На Прикарпатті тергромади вчаться переводити школи на "автономну роботу"

Під час семінару землевпорядники ознайомилися із можливостями програмного забезпечення для цифрової картографії та землеустрою «Digitals» та долучилися до практичних інтерактивних завдань.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-