Громади, які не об'єднуються, можуть розвивати міжмуніціпальне співробітництво

Громади, які не об'єднуються, можуть розвивати міжмуніціпальне співробітництво

Децентралізація
Укрінформ
Громади, які не наважуються на об'єднання, можуть розпочати зміни у себе через міжмуніципальне співробітництво.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода на всеукраїнській нараді-семінарі для представників органів місцевого самоврядування, повідомляє портал "Децентралізація".

«До прикладу, Полтавська область у рейтингу областей щодо формування об'єднаних громад - на 20 місці з 24 регіонів. Але в цій області майже півтисячі громад співпрацюють у багатьох сферах, оформивши це договірними відносинами. У Вінницькій області близько ста громад користуються інструментом міжмуніципального співробітництва. Харківщина також наздоганяє ці регіони. Досвід показує, що співробітництво є одним з перших кроків до подальшого об'єднання у спроможні громади. Тому хто досі побоюється об'єднання, може розпочати зміни в своїй громаді через співробітництво», - сказав Негода.

Так, за даними моніторингу Мінрегіону, найбільша кількість спільних проектів у Полтавській області - 82, у Вінницькій - 25, у Харківській - 19, та Житомирській - 14. 

Негода наголосив, що цей інструмент активно використовують у регіонах, де повільно проходить процес добровільного об'єднання територіальних громад.

Читайте також: У Северинівській ОТГ відкрився ситуативний безпековий центр

Міжмуніципальне співробітництво – можливість вирішення спільних проблем громад у різноманітних сферах життєдіяльності. Співробітництво територіальних громад в Україні внормували одразу після старту реформи місцевого самоврядування в 2014 році. З того часу 956 громад уклали договори про співробітництво. Лише за минулий місяць громади уклали 40 таких договорів.  Загалом укладено 223 договори про міжмуніципальне співробітництво. Найбільше співпрацюють у сферах ЖКГ, благоустрою, пожежної безпеки, освіти та охорони здоров’я.

Інфографіка: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-