У Харкові на Меморіалі Слави вшанували пам'ять визволителів міста

У Харкові на Меморіалі Слави вшанували пам'ять визволителів міста

Фото
Укрінформ
Пам'ять визволителів Харкова від нацистів у серпні 1943 року вшанували на Меморіалі Слави в Лісопарку.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

До братських поховань і монумента "Батьківщина-мати" прийшли кілька сотень городян: керівники міста, ветерани, депутати, духівництво, військові, правоохоронці, представники політичних партій і громадських організацій, курсанти військових вишів, школярі і студенти.

«День 23 серпня - це день безсмертної пам'яті і подяки. Харків був зруйнований і зазнав страшних жертв, постраждала кожна сім'я. І Харків вніс величезний вклад у Перемогу. Тому шана визволителям у нас, як то кажуть, в крові», - сказав журналістам після покладання квітів Харківський міський голова Геннадій Кернес.

У Харкові День визволення міста відзначили на меморіалі Слави / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

У каплиці на честь ікони Божої Матері «Стягнення загиблих», побудованій на меморіальному комплексі в 2016 році, відбулася поминальна служба.

Читайте також: До суду дійшли скарги прокурорів на закриття "справи Кернеса"

Як повідомляв раніше Укрінформ, музейні експонати національного меморіального комплексу "Висота маршала Конєва", що влаштований за 20-ть кілометрів від Харкова, розповідають про визволення Харкова в серпні 1943 року. З матеріалів виходить, що 13 серпня радянські війська прорвали німецьку оборонну лінію Харкова, а 17 серпня вже почалися бої на околицях міста. 22 серпня німці почали виводити свої війська. Командуючий Степовим фронтом Іван Конєв віддав наказ про нічний штурм Харкова. До півночі 23 серпня до міста увійшли радянські військові з'єднання, і до світанку місто було в основному визволено, хоча бої за Харків тривали ще тиждень.

З 1980 року День народження міста офіційно відзначають 23 серпня – в день його визволення від фашистських окупантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-