Семерак розказав про амбітну мету - довести переробку смітя до 70%

Семерак розказав про амбітну мету - довести переробку смітя до 70%

Укрінформ
В Україні до 2017 року взагалі була відсутня система управління відходами, тому 99% сміттєзвалищ не відповідають сучасним екологічним вимогам.

Про це сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час конференції «Нова політика управління відходами – основа економіки замкненого циклу» у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Непродумана політика управління відходами, яку ми успадкували від Радянського союзу, призвела до появи тисяч сміттєзвалищ, 99% з яких не відповідають сучасним екологічним вимогам. Весь цей час Україна жила без будь-якого розуміння, що робити з відходами. За винятками поодиноких населених пунктів, де місцева влада намагалася хоча б спробувати запровадити якісь технології чи запозичити досвід інших країн», - зазначив він.

За словами Семерака, в Україні управління відходами було орієнтовано на захоронення і при цьому були відсутні економічні стимули для переробки вторинної сировини та механізми притягнення до відповідальності, наприклад, за шкоду, завдану довкіллю.

«Торік уряд ухвалив розроблену Мінприроди спільно з міжнародними експертами Стратегію управління відходами, яка стала першим документом незалежної України, що визначає вектор розвитку цієї сфери. Якщо говорити про побутові відходи, то, наприклад, зараз лише 3% із них переробляється та повторно використовується, але Стратегією визначена амбітна мета, щоб до 2030 року 70% таких відходів в Україні перероблялися чи повторного використовувалися», - пояснив Семерак.

Він зазначив, що для досягнення поставлених цілей потрібні, у першу чергу, політична воля та соціальна відповідальність бізнесу для запровадження в Україні сучасних потужностей і систем для переробки всіх видів відходів.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе: Україна переймає європейську модель поводження з відходами

Як повідомляв Укрінформ, Національна стратегія управління відходами була схвалена Кабінетом міністрів 8 листопада 2017 року. Вона розроблена на принципах політики ЄС згідно з зобов'язаннями, взятими Україною за Угодою про асоціацію. Відповідно до стратегії, до 2030 року планується досягти наступних показників: переробляти 65% муніципальних відходів і 70% упаковки; випускати пластикову упаковку, яка на 100% піддається переробці; вивозити на звалища не більше 10% твердих побутових відходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-