"Південмаш" заперечує зв'язок з північнокорейськими ракетними програмами

Заява
Укрінформ
Державне підприємство “Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова” не постачає до Росії ані ракети, ані їх деталі та складальні одиниці, у тому числі ракетні двигуни, а також не має жодного зв’язку з ракетними програмами Північної Кореї.

Про це ідеться у заяві, опублікованій на сайті “Південмашу”.

“В зв’язку з публікацією The New York Times від 14.08.2017 «North Korea’s Missile Success Is Linked to Ukrainian Plant, Investigators Say», яка масово поширюється українськими ЗМІ, "Південмаш" заявляє: факти, викладені в публікації, не відповідають дійсності. Зокрема, "Південмаш" не тільки не є основним виробником ракет для РФ, а узагалі не постачає до РФ ані ракети, ані їх деталі та складальні одиниці, у тому числі ракетні двигуни”, - йдеться в заяві. 

У "Південмаші" також наголосили, що припущення авторів публікації та процитованого ними «експерта» щодо можливого зв’язку України з прогресом КНДР у розвитку ракетних технологій не мають нічого спільного з реальністю.

“Південмаш" ніколи раніше не мав і не має зараз ніякого зв'язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру. Ракети та ракетні комплекси військового призначення за часів незалежності України "Південмашем" не випускалися і не випускаються. Єдиний серійний двигун, що постачається в останні роки на експорт (РД-843 в Італію для європейської ракети-носія «Вега»), призначений для запуску та роботи в умовах відкритого космосу та за своїми характеристиками (у тому числі, за силою тяги) непридатний для використання в балістичних ракетах військового призначення”, - підкреслили на підприємстві.

У "Південмаші" запевнили, що державне підприємство повністю дотримується вимог Режиму контролю за ракетними технологіями, учасником якого є Україна з 1998 року (фактично – з 1995 року).

Водночас на підприємстві зауважили, що публікація The New York Times статті має “відверто провокаційний характер, заснований на некомпетентній «експертній» думці”.

Читайте також: Україна не постачала зброю та військові технології до Північної Кореї - Турчинов

Раніше американська газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям на "чорному ринку" потужних ракетних двигунів, ймовірно від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

У цьому зв'язку секретар РНБО України Олександр Турчинов наголосив, що ця інформація не має під собою жодних підстав, є провокативною за змістом та, найімовірніше, "спровокована російськими спецслужбами для прикриття власних злочинів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-