Пожежі на нафтобазах та нафтопереробних заводах в РФ: наслідки та перспективи зниження виробництва

Пожежі на нафтобазах та нафтопереробних заводах в РФ: наслідки та перспективи зниження виробництва

Укрінформ
19 березня, 12:30 - брифінг на тему: "Пожежі на нафтобазах та нафтопереробних заводах в РФ: наслідки та перспективи зниження виробництва й експорту російських нафтопродуктів". 

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Михайло Гончар - президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Колапс російської нафтопереробки до кінця року цілком можливий - експерт

У разі продовження системних та послідовних атак на НПЗ в європейській частині РФ колапс російської нафтопереробки до кінця року, або й раніше, може бути цілком реальним.

Таку думку висловив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Він зазначив, що наразі рівень пошкоджень, атакованих українськими БПЛА, об’єктів не є для агресора критичним. Але наслідки цих ударів вже відчуваються – як на внутрішньому російському ринку, так і частково – на експортних постачаннях.

«Росія змушена ввести заборону на експорт бензинів на пів року, практично до 1 серпня. І по бензинах ситуація вже близька до критичної. Якщо удари триватимуть, вона, переконаний, буде критичною. По дизелю цього немає, оскільки РФ має можливість маневру. Необхідний обсяг можна завезти із заводів, що розташовані в районі Уралу чи в азійській частині Росії», - сказав експерт.

Натомість більшість підприємств, де виготовляють бензини, розташовані, за його словами, в зоні ураження українськими БПЛА. Через виведення з ладу частини потужностей виникла загроза дефіциту, внутрішні ціни в Росії пішли вгору. Продовження системних і послідовних дій, спрямованих навіть на тимчасове виведення з ладу російських НПЗ, рано чи пізно може стати фатальним для агресора.

«Мова йде не про те, щоб так би мовити «розчистити» російську нафтопереробку. Це неможливо, бо для цього потрібно мати потужну бомбардувальну авіацію, далекобійні крилаті ракети, інші потужні ударні засоби. Цього в нас, на жаль, бракує, принаймні поки що. Мова про завдання точних хірургічних ударів дронами, за допомогою яких виводяться з ладу критичні для нафтопереробки технологічні установки. І в цьому контексті не можна сказати, що, мовляв, якщо половина російської нафтопереробки буде зруйнована, це означатиме фатальні для неї наслідки. Фатальні наслідки можуть настати й раніше, коли йтиметься про постачання для потреб РФ конкретних нафтопродуктів», - пояснив Гончар.

За його висновками, у разі продовження системних та послідовних атак на НПЗ в європейській частині РФ колапс російської нафтопереробки до кінця року, або й раніше, може бути цілком реальним.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня у Краснодарському краї РФ безпілотники атакували нафтопереробний завод у місті Слов'янськ-на-Кубані, внаслідок чого виникла пожежа. Раніше дрони Служби безпеки України атакували три НПЗ в Самарській області РФ: Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський. Загалом БПЛА СБУ за останній час успішно атакували 12 нафтопереробних заводів у Росії.

Українські атаки на російські НПЗ не впливають на вартість нафти на світових ринках - Гончар

Атаки українських БПЛА на нафтопереробні підприємства в європейській частині Росії жодним чином не впливають на вартість нафти і нафтопродуктів на американському та на глобальних ринках.

Відповідні закиди спростував на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Він назвав маніпулятивними та відверто брехливими твердження про те, що одним із наслідків українських атак на російські НПЗ нібито стало значне підвищення вартості бензину в США, а також зростання нафтових котирувань на світових ринках.

«Зараз починають закидати, що, наприклад, зростання цін на бензин на американському ринку, поміж інших чинників, є наслідком українських ударів по російській нафтопереробці. Це абсолютна маніпуляція та відверта брехня. Тому що жодним чином це не може вплинути на американський нафтовий ринок. Там свої чинники працюють», - наголосив експерт.

Що ж до ринків, на які здійснюються постачання російських нафтопродуктів, впливи на них дуже локальні та тимчасові.

«Світовий ринок конкурентний. Якщо, наприклад, десь виникне дефіцит пального через обмеження російських постачань, там відразу ж з'являться індійські постачання. Адже Індія зараз стала, по суті, номером один для Європи з точки зору постачань готових нафтопродуктів. Так, вони виготовлені переважно з російської нафти, але це - індійські нафтопродукти. Той же дизель передусім, який спокійно заповнить вивільнену нішу», - запевнив Гончар.

За його словами, впливу подій довкола російських НПЗ на підвищення нафтових котирувань взагалі немає.

«Українські дрони не завдають ударів по нафтовидобувних потужностях РФ. Нічого в Сибір не прилітає. Певне зростання цін на нафту – це, насправді, наслідок двох речей. По-перше, активності хуситів в районі Червоного моря, через що традиційний нафтовий трафік, який ішов цим маршрутом до Європи з Близького Сходу, перерієнтований в обхід Африки. Це збільшило вартість і час доставки. Другий чинник також із цим пов'язаний: нездатність Західної коаліції впоратися з хуситами», - пояснив Гончар.

Якби не це, то, на переконання експерта, нафта нині коштувала б на 10 дол. за барель дешевше.

«Тому, коли починають говорити про нібито «український чинник» на глобальному нафтовому ринку, це абсолютна маніпуляція», - підсумував Гончар.

Як повідомлялося, останнім часом унаслідок ударів українських безпілотників по російських нафтопереробних заводах було виведено з ладу потужності з переробки майже 600 тис. барелів на добу. Загалом дрони СБУ за останній час успішно атакували 12 нафтопереробних заводів в РФ.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-