Як закон про адмінзбір (4380) допоможе громадам і державі в умовах війни?

Як закон про адмінзбір (4380) допоможе громадам і державі в умовах війни?

Укрінформ
20 березня, 11:00 - пресконференція на тему: "Як закон про адмінзбір (4380) допоможе громадам і державі в умовах війни?". 

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Спікери: Лариса Білозір - голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Віктор Тимощук - к.ю.н., заступник голови правління Центру політико-правових реформ; Павліна Оганесян - начальниця ЦНАП Роменської міської ради; Марина Ройко - начальниця ЦНАП Здолбунівської міської ради; народні депутати України.

Чому це важливо? 

Під час заходу спікери пояснять актуальність ухвалення закону про адміністративний збір та можливі виклики на цьому шляху. Учасники дізнаються, як закон про адмінзбір, у разі його ухвалення, вплине на якість адміністративних послуг, а також на фінансову спроможність їхніх громад в умовах війни. Також почують, як закон про адмінзбір зможе захистити соціально вразливі верстви населення, адмінпослуги для яких залишаться безоплатними.

Захід організовує Центр політико-правових реформ у рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів та не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація за посиланням

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

У комітеті Ради вважають за необхідне підвищити вартість адмінпослуг у ЦНАПах

Адміністративні збори за послуги, які надають ЦНАПи в громадах, не покривають забезпечення роботи центрів, тому необхідно через ухвалення закону про адміністративний збір упорядкувати формування вартості адмінпослуг.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказала голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету ВР з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір.

"Ми повинні внести ясність і розуміння у формування вартості на адмінзбори. Ціни і вартість на адмінпослуги не переглядалася 30 років. Цей законопроєкт містить 150 послуг, визначена вартість, яка дуже толерантна, там немає захмарних адмінзборів. Цей закон давно вже на часі. Ми на комітеті в липні одноголосно його підтримали і він готовий виходити на розгляд в пленарній залі. Ми повинні навести лад в оплаті адмінзборів", - заявила Білозір.

Як зазначила народна депутатка, наразі в Україні 1470 громад, і в кожній працює ЦНАП, який надає громадянам комплексні послуги. Також з урахуванням того, що в країні збільшується кількість ветеранів, військових, є потреба у врегулюванні надання адмінпослуг цій категорії громадян та їх родинам. Водночас, як зауважила Білозір, ЦНАПи не є самоокупними, а суми адмінзборів є такими, що не покривають навіть забезпечення ЦНАПів.

"Наприклад, за шлюб (адмінзбори - ред.) складають 80 копійок, посвідчення підпису, так званий сільський нотаріат, 34,17 копійок. Це не покриває навіть вартості паперу, а ми маємо ситуацію, коли в ЦНАПи делеговано дуже багато послуг, сотні послуг", - сказала Білозір.

Окрім цього, як зазначила депутатка, зарплати працівників ЦНАПів є низькими, часто люди звільняються через велике навантаження.

Як додав на пресконференції заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, також існує проблема непрозорості формування платежів для адмінзборів.

"Наприклад, ДП "Документ" бере 540 грн з кожної послуги, вони розуміють, що для надання послуг потрібні гроші, в ДРАЦСІ теж платні консультації, повторні свідоцтва за 500-700 грн, шлюби за добу за 1000 грн. Тобто у нас є паралельні два світи, десь "комунізм", де все безкоштовно, в інших органах влади дозволяється значно більше", - сказав Тимощук.

Він навів приклад однієї з громад, де ЦНАП надає 330 послуг і 99% з них безоплатні для громадян. В одному з проєктів U-LEAD, в якому бере участь 20 ЦНАПів, 3 громади отримали 100 тис. грн за рік від адмінзборів, 2 громади від 100 до 200 тис. грн. У 2023 році - без паспортних послуг середній дохід місцевого бюджету за послуги становить 200 тис. грн.

Водночас, за його словами, для забезпечення роботи ЦНАПів громади вимушені брати гроші з культурної, освітньої сфер тощо.

"Є пропозиція більшість послуг зробити платними, хоча б компенсаційними частково. За послуги можна було б брати 100-200 грн, це помірні платежі, але це серйозний ресурс (для громад - ред.). Цей законопроєкт передбачає, що соціальні платежі і далі залишаються безоплатними, а це 50% послуг в ЦНАПах", - пояснив Тимощук.

Як повідомлялося, проєкт закону про адміністративний збір № 4380 був зареєстрований у Верховній Раді у листопаді 2020 року.

Документ розроблено з метою впорядкування відносин у сфері плати за надання адміністративних послуг, забезпечення прозорості цих відносин, а також для підтримання сталого та якісного надання адміністративних послуг за рахунок обґрунтованих (раціональних) розмірів адміністративного збору.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-