Псевдовибори РФ на тимчасово окупованих територіях: ключові наслідки

Псевдовибори РФ на тимчасово окупованих територіях: ключові наслідки

Укрінформ
19 березня, 11:00 - пресконференція на тему: “Псевдовибори РФ на тимчасово окупованих територіях: впровадження політики спроби анексії всупереч міжнародній безпеці та міжнародному праву. Ключові наслідки”.

Організатор: Національна платформа стійкості та згуртованості.

Учасники: Юлія Тищенко -  співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості; Олег Саакян - політолог, співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості; Мирослав Лаврінок - аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини; Володимир Огризко - ексміністр закордонних справ, керівник Центру дослідження Росії; Дементій Бєлий -  регіональний координатор Національної платформи стійкості та згуртованості у Херсонській області.

Питання до обговорення:

  • Що означають процеси проведення т.зв. виборів на тимчасово окупованих територіях для
  • загальної ситуації в Україні?
  • Наслідки організації та проведення т.зв. виборів на ТОТ для деокупації та реінтеграції.
  • Можливі способи реагування з боку України на процес т.зв. виборів на ТОТ.

Національна платформа стійкості та згуртованості започаткована у лютому 2018-го року. Стратегічні пріоритети платформи – це стійкість держави та суспільства, згуртованість та єдність. За час своєї діяльності Національна платформа стійкості та згуртованості провела понад 90 публічних заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях й залучила провідних міжнародних експертів з питань миробудування, перехідного правосуддя, інформаційної реінтеграції, соціальної згуртованості та національної єдності. Ініціатива реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту “Побудова стійкості в конфлікті через діалог”.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Під час псевдовиборів на ТОТ на дільницях, ймовірно, приховували від камер людей зі зброєю — експерт

Під час "виборів" на тимчасово окупованих територіях України на дільницях могли приховувати від камер людей зі зброєю: ті не потрапляли на фото та відео, хоча, за свідченнями місцевих, були присутні.

Про це заявив регіональний координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Херсонській області Дементій Бєлий на пресконференції «Псевдовибори РФ на тимчасово окупованих територіях: впровадження політики спроби анексії всупереч міжнародній безпеці та міжнародному праву. Ключові наслідки» в Укрінформі.

«Людей зі зброєю майже не було помітно. На місцевих "виборах" їх спостерігалося більше. Зафіксував лише два випадки озброєної людини у формі. Вони їх ховали. За свідченнями місцевих, люди зі зброєю супроводжували членів комісії», — пояснив експерт.

За словами Бєлого, джерел для спостереження за псевдовиборами на ТОТ цього разу було дуже мало. Аналітики використовували фото та відео з відкритих джерел, а також свідчення місцевих. Під час аналізу даних звертали увагу на наповненість скриньок, кількість озброєних людей та списки виборців.

Спостереження також показали, що в росіян не було сформованих списків виборців, а багатьох вписували туди незалежно від явки.

«Окупанти дуже формально ставилися до збереження всіх ознак виборчого процесу. Вони не знають списків виборців. На регіональних "виборах" у них було 500 тисяч, на місцевих — понад 300 тисяч, а на президентських — уже 400 тисяч. Скриньки для голосування майже три дні були напівпорожніми. Їх не можна було фотографувати», — зазначив Бєлий.

Також він поінформував, що "вибори" в селах та містах тривали за різними сценаріям. На думку Бєлого, невдовзі може з'явитися інформація про примуси та катування місцевих, які спостерігалися на попередніх виборах у ТОТ.

Як повідомляв Укрінформ, «вибори» президента РФ пройшли з 15 по 17 березня, в тому числі й на тимчасово окупованих територіях України.

МЗС України наголосило, що проведення «виборів» президента Російської Федерації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України - є незаконним та не матиме жодних правових наслідків.

Європейський Союз засудив проведення псевдовиборів президента РФ, зокрема на тимчасово окупованих українських територіях, та не визнаватиме їхні результати.

«Переобрання» розв’язує Путіну руки для посилення мобілізації - експертка

Так зване переобрання Володимира Путіна на посаді президента Росії розв’язує йому руки для посилення мобілізації населення на війну з Україною.

Про це сказала співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Тищенко під час пресконференції в Укрінформі.

«Іще до цього плебісциту було зрозуміло, що це ритуальне перепідтвердження. І без цього у нього була відповідна тактика. Але це, можливо, ще більше розв’язує руки в плані продовження мобілізації, тобто він менше боятиметься потенційних соціальних наслідків оголошення мобілізації. Це чергове закручування найрізноманітніших гайок у своїй країні», - зазначила вона.

За словами Тищенко, після «переобрання» Путіна також підвищується коло небезпек, зокрема, для країн Центрально-Східної і Північної Європи.

Як повідомлялося, аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що російський диктатор Володимир Путін використає перемогу на "виборах" президента РФ з показником у 87,28% для виправдання ведення тривалої війни проти України.

У російських псевдовиборах президента взяли участь майже 6% громадян України – експерт

У російських так званих виборах президента взяли участь майже 6% громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а голосувати можна було і з українським паспортом.

Про це зазначила співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Тищенко під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Псевдовибори РФ на тимчасово окупованих територіях: впровадження політики спроби анексії всупереч міжнародній безпеці та міжнародному праву. Ключові наслідки”.

«Вибори пройшли на раніше окупованих територіях, у Криму і на нових окупованих територіях. Якщо ви сумуєте всіх, хто голосував чи мав проголосувати, кількість бюлетенів, то це майже 6% від усіх російських виборців. Це доволі значна цифра», - сказала вона.

За словами Тищенко, Центральна виборча комісія розпорядилася утаємничити всі процеси, які пов’язані з організацією виборів на тимчасово окупованих територіях України. У публічному доступі відсутня інформація про розташування дільниць і їх членів.

«Іще була одна особливість – можна було голосувати за українським паспортом, що зафіксовано в документах російського ЦВК», - додала вона.

За словами експерта, так звані вибори пройшли з численними порушеннями. Працювали мобільні виборчі дільниці, які супроводжували військовики, а саме голосування було розтягнуто в часі.

Тищенко назвала вибори на тимчасово окупованих територіях своєрідним фільтром лояльності українців до окупаційної влади.

За її словами, сам факт їх проведення і примус українських громадян до участі в російському політичному процесі суперечить усім стандартам волевиявлення, а також порушує міжнародне законодавство – Статут ООН і Женевських конвенцій.

«Організація таких виборів у Росії дає можливість говорити про їх нелегітимність за білоруським сценарієм», - вважає Тищенко.

Як повідомляв Укрінформ, голосування на так званих виборах російського президента проходило впродовж трьох днів – з 15 до 17 березня. За попередніми підсумками, російський режим оголосив, що Путін залишається на п’ятий термін на посаді очільника країни.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-