Що мають зробити уряди, аби їхні громадяни не гинули на чужій війні

Що мають зробити уряди, аби їхні громадяни не гинули на чужій війні

Укрінформ
15 березня, 11:00 - пресконференція на тему: «Полонені найманці з країн Глобального Півдня. Що мають зробити уряди, аби їхні громадяни не гинули на чужій війні?».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Петро Яценко - представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими; Віталій Матвієнко - речник державного проєкту здачі в полон «Хочу жить».

Чому це цікаво?

Після величезних втрат російська призовна кампанія із примусової мобілізації та укладання контрактів з ув’язненими вичерпує свої можливості. На фронті потрібні бійці, термін служби яких вимірюється не в днях, а в годинах. Тому країна-агресорка активізувала потік громадян з країн зі складною економічною ситуацією. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація за посиланням.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

РФ активізувала залучення на війну найманців із країн зі складною економічною ситуацією - експерт

Росія залучає на війну проти України дедалі більше найманців із країн зі складною економічною ситуацією.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко на пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Після величезних втрат російська призовна кампанія із примусової мобілізації та укладання контрактів з ув’язненими та "вагнерівцями" вичерпує свої можливості. На фронті потрібні бійці, тому країна-агресорка активізувала потік громадян з країн зі складною економічною ситуацією", - сказав він.

Відповідаючи на запитання Укрінформу щодо країн походження найманців, Яценко зауважив, «що потік найманців з Куби не вщухає, бо там російські агітатори почуваються впевнено, тому кількість найманців зростає». Крім того, багато найманців з Індії, Африки, Непалу, частково - з Сербії. Також бувають представники країн Латинської Америки, Єгипту, Йорданії, Іраку.

«В полон потрапляє один з тисячі, і вони щасливчики, бо зберегли своє життя. ...Вони можуть бути засуджені лише за фактом того, що вони найманці, бо це незаконно. Але поки не відбулось таких судів, вони перебувають на утриманні як військовополонені. Тобто отримують триразове повноцінне харчування, гуманне ставлення, медичну допомогу, як і полонені РФ», - сказав Яценко.

Найманці можуть бути засуджені українським судом, але їх не обмінюють, бо вони не потрібні РФ. Їх звільнення буде залежати від процесу переговорів з країнами, звідки вони приїхали.

На пресконференції були присутні полонені - 5 громадян Непалу, а також громадяни Куби, Сьєрра-Леоне, Сомалі.

Один із полонених непальців повідомив, що у нього у підрозділі було 17 представників Непалу, двоє з Камеруну і п'ятеро кубинців. Росіян не було, вони лише давали команди.

Практично всі найманці сказали, що не очікували, що їх відправлять на передову, адже не навчені воювати, не знають мови. Їх запевняли, що працювати будуть у логістиці, польових шпиталях. Один з непальців, який пробув на фронті всього 4 дні, зізнався: якби знав, як можна було здатись, то зробив би це відразу.

За словами іноземців, контракт із ними підписували на один рік, плату пропонували у середньому 2 тисячі доларів на місяць. Найманці сказали, що пішли на війну через скрутне економічне становище. Дехто з них приїхав за туристичною візою і вважав, що працюватиме на будівництві, комусь обіцяли роботу в РФ, однак працевлаштуватись не вдалося, чоловік залишився без коштів і змушений був завербуватись у військо. Втім, більшість розуміла, що йде в російську армію, однак чоловіки були певні, що не потраплять на війну. Про можливість заробити дізнавались через плакати, зокрема на Кубі, а також у соцмережах - Тіктоку, Фейсбуці.

Своєю чергою Яценко зазначив, що РФ пропонує найманцям чималі гроші, «але насправді вони дуже дешево коштують, бо є нюанс: термін життя такого піхотинця навіть не дні, а години».

Як повідомлялося, на боці російської армії воюють десятки тисяч громадян країн Азії та Африки.

Сайт "Хочу жить" має понад 49 млн відвідувань - речник проєкту

Проєкт "Хочу жить" повністю себе виправдав, загальна кількість відвідувань сайту – понад 49 млн відвідувань

Про це на пресконференції на тему: «Полонені найманці з країн Глобального Півдня. Що мають зробити уряди, аби їхні громадяни не гинули на чужій війні?» в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив речник проєкту «Хочу жить» Віталій Матвієнко.

Кількість звернень на проєкт «Хочу жить» стабільно зростає, сказав Матвієнко. Станом на сьогодні отримано понад 33 тисячі звернень з боку російських військових. «Кількість тих хто здався по проєкту – більше ніж 270 осіб, про яких ми можемо говорити. Вони є непублічними в цілях безпеки», - додав він.

Загальна кількість відвідувань сайту - понад 49 мільйонів. З них 45 млн – з території РФ.

За словами речника проєкту, щодня надходить від 50 до 100 звернень. Він уточнив, що кількість збільшується чи зменшується, залежно від ситуації на фронті.

Матвієнко наголосив, що РФ почала активно використовувати у війні проти України найманців з різних країн, і порадив їм теж скористатись проєктом «Хочу жить» - добровільно здатись у полон і тим врятувати собі життя.

В чат-бот вони можуть писати іноземною мовою, є фахівці які розберуться, додав Матвієнко.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко додав, що «після того як закінчились вагнеровці й потік в’язнів типу «Шторм-Z» використався, почалось значне збільшення найманців з інших країн».

Як повідомлялось, за даними Центру національного спротиву, на боці російської армії воюють десятки тисяч громадян країн Азії та Африки. Переважно російські спецслужби активно вербують громадян Сирії, Непалу, Афганістану, Індії, Конго, Єгипту та країн середньої Азії.

Як відомо, “Хочу жить" - державний проєкт, покликаний допомогти ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ З РФ безпечно здатися в полон. Відповідну інформацію російські військові та їхні родичі можуть отримати на телефонній лінії за номерами +380 95 68 86 888; +380 93 68 86 888; +380 97 68 86 888, а також на сайті проєкту.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-