“Безпечний сон дитини”: попередження  раптової несподіваної дитячої смерті

“Безпечний сон дитини”: попередження раптової несподіваної дитячої смерті

Укрінформ
15 березня, 12:30 - пресконференція тему: «Безпечний сон дитини” - інформаційна кампанія до Всесвітнього дня сну. Попередження раптової несподіваної дитячої смерті (SUID)».

Організатор: ГО “Український Інститут сну дитини”.

Учасники: Дарʼя Пилипенко - президентка ГО «Український інститут сну дитини», організаторка; Тетяна Волоха - лікар-педіатр, завідувачка педіатричного відділення МЦ ADONIS; Світлана Поплавська - лікар акушер-гінеколог МЦ ADONIS; Олена Шершньова - психологиня, психотерапевтка; Лала Цукерман - директорка БФ "Народжені перемагати", модераторка.

Коротко. Мета заходу -  привернення уваги суспільства до важливої проблеми, яка стосується життя і здоровʼя майбутнього покоління, а також інформування населення задля зменшення випадків неочікуваної раптової смерті немовлят НРСН (SUID) як стратегія попередження смерті дітей віком до 12 місяців.

Довідково. Неочікувана раптова  смерть немовлят (SUID), яка включає синдром раптової дитячої смерті (SIDS), задуху, удушення в ліжку тощо -  провідна причина смерті від травм у дитинстві. Дотримання рекомендацій може запобігти багатьом смертельним випадкам SUID.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні за чотири роки зафіксовано майже 250 випадків раптової дитячої смерті - експерти

В Україні у 2018 - 2021 роках зафіксовано майже 250 смертей немовлят віком до 1 року від синдрому раптової дитячої смерті.

Про це повідомила президент ГО «Український інститут сну дитини» Дарʼя Пилипенко на пресконференції в Укрінформі.

«Смертність дітей віком до 1 року за останні 10 років коливається у межах 7-8%. У 2018 році було зафіксовано 69 смертей малят віком до 1 року від синдрому раптової дитячої смерті, у 2019 році – 70, 2020 році – 42, у 2021 – 62», – сказала Пилипенко.

Вона зауважила, що на це впливає три групи факторів: вразливість дитини та критичний період її розвитку; поведінка, звички, генетичні фактори з боку матері, допологова допомога, психологічна підтримка батьків; умови сну.

Лікар-акушер-гінеколог Світлана Поплавська поінформувала, що найчастіше від синдрому раптової дитячої смерті страждають недоношені діти, малюки, які народилися з низькою масою тіла – менше 2,5 кг, діти, які під час внутрішньоутробного розвитку відчували негативні впливи навколишнього середовища, зокрема вплив нікотину.

«Сигаретний дим, який вдихає жінка, потрапляє через плацентарний бар'єр до дитини у вигляді чадного газу, але вже в набагато більшій концентрації. В кровотоці плоду цей чадний газ з'єднується з гемоглобіном, переноситься током крові по всіх органах і системах, і дитина вже внутрішньоутробно, хронічно не отримує достатньої кількості кисню, яка потрібна для роботи всіх органів та систем і забезпечення захисних механізмів», – пояснила Поплавська.

Вона зауважила, що дослідження засвідчують 7 разів вищий ризик раптової дитячої смерті для тих немовлят, матері яких викурювали більше пачки сигарет на день під час вагітності.

За її словами, іншим негативним фактором, який може призвести до синдрому раптової дитячої смерті, є вживання наркотичних речовин та алкоголю.

«Наприклад, вживання кокаїну викликає затримку розвитку плода. У таких діток спостерігається респіраторна нестабільність, яка схожа на таку ж нестабільність у недоношених дітей», – зазначила фахівець.

Вона зауважила, що негативно на розвиток плода може вплинути і вживання великих доз кофеїну.

Фактором, який може призвести до синдрому раптової дитячої смерті, є й багатоплідна вагітність. За словами Поплавської, саме багатоплідна вагітність вже є ризиком передчасних пологів, недоношеності, відповідно зрілості респіраторних центрів.

Акушер-гінеколог підкреслила: саме відповідальне ставлення жінки до своєї вагітності, вчасна постановка на облік, вчасне повноцінне обстеження, відмова від шкідливих звичок, встановлення довіри з гінекологом має велику роль в профілактиці раптової дитячої смерті.

Лікар-педіатр, завідувачка педіатричного відділення МЦ ADONIS Тетяна Волоха наголосила на безпечному положенні дитини у ліжечку.

«Всі лікарі-педіатри рекомендують вкладати дитину виключно на спинку, на твердий матрац. Ліжечко має бути безпечне – у ньому не повинно бути сторонніх предметів, зламаних частин, не потрібно класти туди м'які іграшки, подушки», – зауважила Волоха.

Як повідомляв Укрінформ, показники народжуваності в Україні з 2013 року падають приблизно на 7% на рік, а повномасштабне російське вторгнення призвело до ще більшої кризи народжуваності.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-