Кваліфікаційна євроінтеграція та загальноєвропейський ринок праці

Кваліфікаційна євроінтеграція та загальноєвропейський ринок праці

Укрінформ
18 березня, 10:30 - презентація стану розвитку Національної системи кваліфікацій та сучасних механізмів наповнення ринку праці кваліфікованими працівниками.

Організатор: Міністерство освіти і науки України.

Спікери: Юрій Баланюк - голова Національного агентства кваліфікацій, національний координатор ЄРН;  Ольга Коваль - народна депутатка України, голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій;  Тетяна Бережна - заступниця міністра економіки України; Дмитро Завгородній -  заступник міністра освіти і науки України;  Олена Колеснікова - голова комітету з питань сталого розвитку Федерації роботодавців України; Олександр Шубін - заступник голови Федерації професійних спілок. 

Чому це важливо?

Визнання самоосвіти – це світовий тренд, який впроваджує Україна. Вже сьогодні ми є свідками того, як українці, котрі мають навички і компетентності професії, однак не мають диплома, звертаються у кваліфікаційні центри, підтверджують свою професійну кваліфікацію та працюють за новою професією.

Станом на 18 березня в Україні діють 68 кваліфікаційних центрів, у яких свої навички можна підтвердити за 208 професійними кваліфікаціями. Цією можливістю скористалося вже майже 2500 осіб.

Роботодавцю не важливо, де людина навчалася, його цікавить, якими знаннями, навичками й компетентностями володіє працівник. Ринок праці потребує саме кваліфікованих працівників із сучасними навичками. І забезпечити ці затребувані ринком праці навички можна через механізм професійних стандартів.

Довідково. Професійні стандарти - це документ розроблений роботодавцями, професійними асоціаціями і обʼєднаннями, у якому чітко визначено, якими вміннями, компетентностями має володіти працівник конкретної професії.

Професійні стандарти у сфері оборони і кіберзахисту: «Оператори безпілотних авіаційних систем», «Аналітик загроз безпеки», «Аудитор інформаційних технологій (з кібербезпеки)», «Сапер (розмінування)», «Снайпер», «Бойовий медик», «Механік-водій (водій) бронетранспортера».

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ  за тел.:097 44 126 18 (Ольга).

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні збільшать кількість кваліфікаційних центрів, які проводять підтвердження професійних кваліфікацій

В Україні збільшать кількість кваліфікаційних центрів, які здійснюють процедуру підтвердження професійних кваліфікацій.

Про це на презентації стану розвитку Національної системи кваліфікацій та механізмів наповнення ринку праці кваліфікованими працівниками, яка відбулася в Укрінформі, розповів голова Національного агентства кваліфікацій, національний координатор ЄРН Юрій Баланюк.

"Ми маємо 68 кваліфікаційних центрів, не виключено, що їх кількість збільшиться. У нас є 208 унікальних професійних кваліфікацій, за якими здійснюється присвоєння професійних кваліфікацій, 2 394 сертифікати видано за результатами роботи кваліфікаційних центрів", - розповів Баланюк.

За його словами, забезпечують акредитацію кваліфікаційних центрів 414 експертів, наразі в Україні діє 321 професійний стандарт, станом на зараз подано 396 заявок на розроблення професійних стандартів, 27 заявок на внесення змін до професійних стандартів.

"Ми хочемо підготувати пропозиції змін і доповнень законодавства України. Розроблення нормативно-правових актів, що стосуються унормування регульованих професій, це специфічне питання, але обовʼязкове для вступу в ЄС. І тут важливо ухвалити норми, які передбачені директивами ЄС на рівні законодавства. І підготувати нормативно-правову базу, яка не звʼязала б руки роботодавцям", - зазначив Баланюк.

Як додав на презентації заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній, МОН планує розвиток системи підтвердження професійних кваліфікацій через незалежне оцінювання і мережу кваліфікаційних центрів.

"У майбутньому в системі профосвіти буде певна форма ЗНО. Зараз в системі профосвіти після закінчення закладу певну спеціальність просто отримують. Ми вважаємо, аби лібералізувати процеси, зменшити регулювання цих закладів ...треба перенести контроль результатів навчання від цих закладів на зовнішній контроль, як це відбувається із загальною середньою освітою, коли діти наприкінці складають ЗНО", - сказав Завгородній.

Він додав, що цей процес буде складнішим за ЗНО, оскільки контролю підлягатимуть сотні професій. Тому, за його словами, розвиток кваліфікаційних центрів буде фундаментом для такого оцінювання.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти та науки представило Стратегічний план діяльності до 2027 року.

Серед пріоритетів: освіта дітей раннього та дошкільного віку, реформа «Нова українська школа»; концепція позашкільної освіти; трансформація професійної освіти; якісна вища освіта; розвиток науки та інновацій; європейська інтеграція України у сферах освіти і науки; цифрова трансформація освіти і науки; підтримка та супровід осіб з особливими освітніми потребами та осіб, що потребують підтримки в освітньому процесі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-