Аналіз законодавства України у сфері охорони культурної спадщини

Аналіз законодавства України у сфері охорони культурної спадщини

Укрінформ
13 березня, 14:00 -  презентація та експертне обговорення на тему: «Аналіз та синхронізація українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини».

Організатори: ЮНЕСКО, Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Міністерство культури та інформаційної політики України.

Спікери: Микита Потураєв - голова Комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, модератор; Ростислав Карандєєв - т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України; К’яра Децці Бардескі - голова Бюро ЮНЕСКО в Україні;  Євгенія Кравчук - заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики (онлайн).

Учасники обговорення: представники/представниці державних та комунальних закладів, органів місцевого самоврядування,  управління культури та культурної спадщини, громадських організацій,  суб’єкти господарської діяльності всіх форм власності, депутатський корпус,  експерти у сфері охорони культурної спадщини.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: z.sirkovych@unesco.org

Акредитація триватиме до 10:00 13 березня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

У ЮНЕСКО верифікували пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) станом на березень поточного року верифікувала пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні.

Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі на презентації та експертному обговоренні в Укрінформі «Аналіз та синхронізація українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини».

«Всі ми є свідками постійних атак на об’єкти культурної спадщини. ЮНЕСКО станом на сьогодні вже верифікувало пошкодження 346 об’єктів культури в Україні», – сказала Бардескі.

Вона додала, що ЮНЕСКО неодноразово офіційно засуджувало ці атаки на культурну спадщину (включно з об’єктами зі списку Всесвітньої культурної спадщини) і нагадувало, що згідно з міжнародним правом умисне знищення культурних об’єктів може кваліфікуватися як воєнний злочин.

Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець вересня минулого року ЮНЕСКО верифікувало 290 пошкоджень різних культурних обʼєктів в Україні.

Водночас, за даними Міністерства культури та інформаційної політики, станом на 25 лютого 2024 року в Україні зазнали збитків 1946 об’єктів культурної інфраструктури (без урахування пам’яток культурної спадщини), з них 317 – знищені. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Крім того, за даними МКІП, в Україні внаслідок російської агресії пошкоджені або зруйновані 945 пам’яток культурної спадщини. Найбільше – у Харківській, Донецькій, Одеській та Херсонській областях.

Карандєєв: Необхідно систематизувати законодавство щодо охорони культурної спадщини відповідно до норм ЄС

В Україні потрібно систематизувати законодавство у сфері охорони культурної спадщини згідно з тими нормами, які діють в Європейському Союзі.

Про це сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час експертного обговорення в Укрінформі.

"Систематизація не просто на якихось загальних засадах нормотворення, а у відповідності до тих норм, які сьогодні діють чи працюють у Європейському Союзі, куди ми з вами прагнемо увійти. Увійти не тільки формально через підписання відповідних міждержавних договорів, але й за принципами життя, за принципами прийняття рішень, якими ми керуємось і які впливають на наше сьогодення. Ці рішення мають певні процедури, мають певні рамки, якими керується кожен чиновник, кожен суб'єкт відносин в суспільстві", - сказав Карандєєв.

Він зазначив, що ці рішення мають бути чітко виписані і регламентовані нормативними актами. "На сьогоднішній день ми можемо бачити вже кілька моделей, які, очевидно, ляжуть в основу або майбутнього Кодексу, або, скажімо так, просто підходів до модернізації законодавства", - відзначив урядовець.

За його словами, окрім охорони культурної спадщини, важливим аспектом має бути і її використання.

"Врешті решт для чого зберігати надбання, зберігати цінності, якщо вони не працюють на суспільство. Не працюють на виховання, на формування тих задач, які нам потрібні при спілкуванні з нашої минувшиною, і нашим культурним спадком. Тому питання використання дуже важливе", - додав т.в.о. міністра.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики оголосило про запуск ініціативи RES-POL — Rapid Expert Support for Culture and Media Policies in Ukraine (Швидка експертна підтримка політики у сфері культури та медіа в Україні).

ЮНЕСКО оголосило конкурс для синхронізації українського і міжнародного законодавства щодо культурної спадщини

ЮНЕСКО оголосило відкритий конкурс пропозицій для синхронізації українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини з відповідними міжнародними інструментами.

Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі на презентації та експертному обговоренні в Укрінформі «Аналіз та синхронізація українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини».

«ЮНЕСКО принагідно офіційно оголошує відкритий конкурс пропозицій «Правовий аналіз і систематизація національних нормативних актів, що регулюють охорону культурних цінностей, для гармонізації з відповідними міжнародними інструментами», - сказала Бардескі.

Вона додала, що цей відкритий конкурс матиме кілька етапів.

На першому має бути проведено комплексний правовий аналіз стану чинних нормативних актів з метою виявлення проблем.

Потім треба буде розробити детальні пропозиції щодо чіткого плану роботи з реформування законодавства, щоб у подальшому це дало змогу ухвалити комплексний Кодекс культурної спадщини.

«Потрібно буде визначити дві сфери для реформування, а також протягом терміну до одного року запропонувати два законопроєкти, які будуть розроблені на базі консультацій з Міністерством культури та інформаційної політики, профільним комітетом Верховної Ради», - зазначила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні.

Бардескі також повідомила, що, окрім сьогоднішньої, заплановано ще низку експертних зустрічей для подальших обговорень і консультацій щодо синхронізації українського та міжнародного законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Як повідомляв Укрінформ, ЮНЕСКО станом на березень цього року верифікувало пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-