Як звільнити незаконно утримуваних цивільних та знайти зниклих безвісти. Презентація Стратегії

Як звільнити незаконно утримуваних цивільних та знайти зниклих безвісти. Презентація Стратегії

Укрінформ
14 березня, 11:00 - презентація Стратегії звільнення цивільних в'язнів і пошуку безвісти зниклих внаслідок російської агресії.

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ, Центр громадянських свобод.

Спікери: Олександра Матвійчук - голова Центру громадянських свобод; Михайло Савва - доктор політичних наук, член експертної ради Центру громадянських свобод; Вікторія Петрук - представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

До участі запрошені: представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Офісу Генерального прокурора,  МЗС України, Моніторингової місії ООН в Україні,  Міжнародного Комітету Червоного Хреста,   іноземних посольств, родичі та близькі зниклих безвісти.

Чому це важливо?

Російська Федерація незаконно утримує понад 7000 цивільних на окупованих територіях та на території РФ.

Деяких затримали за «опір спеціальній військовій операції», але жодних звинувачень не висунули. Тим, кому висунули обвинувачення, надається доступ до адвоката, але до тих, кому обвинувачення не висунули, навіть адвокат не має доступу. З багатьма цивільними жорстоко поводяться, їх катують. Місця їхнього утримання приховують.

Від початку повномасштабної війни Росії проти України лише 160 цивільних звільнили під час обмінів полоненими (дані станом на 4 січня 2024 року)

Темпи звільнення є вкрай повільними й свідчать про необхідність втілення системної стратегії, спрямованої на звільнення всіх цивільних, незаконно утримуваних РФ, без обмінів або умов.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація за посиланням.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

РФ незаконно утримує понад 7 тис. цивільних - ЦГС

Російська Федерація незаконно утримує понад 7000 цивільних на окупованих територіях та на території РФ.

Про це повідомила на презентації Стратегії звільнення цивільних в'язнів і пошуку безвісти зниклих внаслідок російської агресії в Медіацентрі Україна – Укрінформ голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук

Вона зауважила, що від початку повномасштабної війни Росії проти України лише 160 цивільних звільнили під час обмінів полоненими (дані станом на 4 січня 2024 року).

Зазначається, що деяких з них затримали за опір, але жодних звинувачень не висунули, і до них адвокат не має доступу. З багатьма цивільними жорстоко поводяться, їх катують, а місця їхнього утримання приховують, сказав доктор політичних наук, член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва .

Він зауважив, що є дані про 200 цивільних, яких засуджено після початку повномасштабного вторгнення, або вони перебувають у судових процесах, і ця цифра збільшується. «Ці кримінальні справи сфальшовані на 100 відсотків. Всі ці випадки, які ми знаємо, це звинувачення людей, які не скоїли жодних злочинів. Там навіть перелік статей кримінального кодексу, за яким їх засуджують, каже нам про фальсифікацію», - сказав експерт і навів приклад звинувачення: «навчання з метою терористичної діяльності», яке звучить досить підозріло. На його думку, має бути ще одна категорія воєнних злочинців – це судді, прокурори та слідчі, які фальсифікують кримінальні справи як щодо військовополонених, так і щодо цивільних.

Щодо питання про долю цивільних, зокрема журналістів Дмитро Хилюка та Вікторії Рощиної, представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Вікторія Петрук зауважила, що основна проблема у тому, що утримуюча сторона не інформує щодо долі цих людей. «На жаль, ми можемо лише здогадуватись, збирати інформацію, яку ми отримуємо від звільнених. У нас є інформація про більше ніж 20 журналістів, які є жертвами зникнення, або РФ підтвердила в якійсь спосіб що утримує їх. Але конкретної інформації немає, на жаль», - додала вона.

Як повідомлялося, 29 лютого 2024 року ОБСЄ запустила Московський механізм щодо свавільного позбавлення свободи українських цивільних громадян РФ. Це означає, що вже найближчим часом група незалежних міжнародних експертів розпочне розслідування злочинів, які вчиняє Росія щодо цивільних українців. У широкому мандаті місії — встановити факти позбавлення свободи на окупованих територіях і дослідити супровідні злочини, такі як катування чи нелюдське поводження. Підготовлений за результатами розслідування звіт стане важливим інструментом документування і доведення злочинів Росії на міжнародному рівні.

Центр громадянських свобод презентував Стратегію звільнення цивільних

Центр громадянських свобод пропонує комплекс взаємопов'язаних дій, орієнтованих на реалізацію забезпечення прав утримуваних РФ цивільних осіб та заходи для звільнення їх із місць несвободи.

Про це йдеться у Стратегії, яка була презентована в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Для забезпечення прав утримуваних цивільних пропонується, зокрема, реалізувати пакет заходів «Допомогти дожити до звільнення». Для цього - створити державний реєстр цивільних осіб, що перебувають у місцях примусового утримання, активізувати діалог із країнами з високим рівнем дотримання прав людини, з метою запровадження пакету міжнародних цільових санкцій проти посадових осіб РФ, винних у незаконному позбавленні волі українських цивільних, розповів доктор політичних наук, член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва.

За його словами, важливо розпочати комунікацію з донорами Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) з метою активізації МКЧХ у виконанні свого мандату щодо захисту цивільних українців, незаконно утримуваних в РФ та на тимчасово окупованих територіях України. Запропонувати країнам-членам Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень виконати їхні зобов'язання щодо переслідування осіб, винних у насильницьких зникненнях цивільних українців.

Савва наголосив, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста у відповідності до норм МГП має особливі повноваження у справі захисту цивільних жертв міжнародних конфліктів. Проте, ці повноваження не реалізовані повною мірою. Наприклад, до цього часу МКЧХ не отримав доступу до всіх місць примусового утримання українських цивільних; за відсутності держав-покровительок МКЧХ не зробив країнам-учасникам війни пропозицію діяти як субститут. Комунікація українських та російських правозахисників із МКЧХ з цих проблем виявилася не результативною.

У Стратегії йдеться, що багато цивільних, які наразі позбавлені волі в РФ та на тимчасово окупованих територіях, були затримані окупантами ще у лютому – березні 2022 року, зокрема, на території Київської, Сумської, Чернігівської, Харківської та Херсонської областей. Ці території вже давно звільнено від російських окупантів. Громадяни України-некомбатанти утримуються в РФ та на тимчасово окупованих територіях в режимних установах. Крім цього, цивільних незаконно утримують у неофіційних місцях примусового тримання: підвалах, складах та інших.

Для звільнення цивільних з місць несвободи ЦГС пропонує - Ініціювати звернення української влади до РФ як учасниці Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання із заявою про порушення Росією Конвенції. У разі відмови РФ від арбітражу подати позов проти РФ до Міжнародного суду ООН. Україна може відмовитися від продовження процедури в разі звільнення цивільних.

ЦГС наголошує, що роль центральних органів влади України є ключовою, бо до виняткової компетенції держави відноситься сфера заходів щодо відкриття кримінальних проваджень в рамках національної юрисдикції, звернення до міжнародних інституцій з метою оскарження дій РФ та притягнення до відповідальності осіб, винних за порушення міжнародних конвенцій.

Як повідомлялось, Російська Федерація незаконно утримує понад 7000 цивільних на тимчасово окупованих територіях та на території РФ.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-